Новинарима забрањен прилаз Вучјаку, спрема се депортација миграната према Сарајеву

Иако су медијске екипе свакодневно, већ мјесецима, биле присутне у дивљем мигрантском кампу Вучјак, полиција је данас одлучила забранити прилазак на чак три километра.

Klix / 10. децембар 2019

printscreen (KLIX)

Разлог због којег је новинарским екипама јутрос забрањен прилазак кампу Вучјак је, наводно, због сигурности.

Управни одбор Удружења БХ новинари јавно је позвао Владу и Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона, као и Међународну организацију за миграције (ИОМ) да омогуће сигурно и слободно извјештавање свим медијима о премјештању миграната из капма Вучјак и са других локација у УСК.

"Чланови УО БХ новинара су потпуно свјесни да је ово догађај високог сигурносног ризика и са великим бројем различитих актера, те потребном поштивања процедура рада полиције и заштите интегритета самих миграната, С друге стране, ово је и догађај од јавног значаја за све становнике УСК и других дијелова БиХ, због чега је важно јавности и медијима осигурати тачне, објективне и баласниране информације од надлежних локалних власти УСК, полиције и ИОМ-а, као и увид у цјелокупан ток измјештања миграната", саопћено је.

Измјештање миграната са Вучјака у прихватни центар Ушивак код Сарајева требало је бити спроведено јучер, али је помјерено за данас. Мигранти који данас уђу у аутобусе, у Ушивку ће бити привремено јер се у наредним данима очекује оспособљавање касарне Блажуј.

Из ИОМ-а су за Клиx.ба казали да ће ова организација радити премјештање искључиво засновано на доброј вољи миграната.

"Само ако они желе да буду привремено смјештени у неки од центара и да им се пружи одговарајућа хуманитарна помоћ. Они који не желе, морамо поштивати њихову одлуку”, рекла је за Клиx.ба Едита Селимбеговић.

Званичници Унско-санског кантона су најавили да ће депортација миграната с Вучјака бити обављена у року три дана након чега ће кренути уклањање шатора и предмета из кампа.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.