НОВИНАРКА РАЗОТКРИЛА ПРЕВАРУ 'Шест мјесеци сам на фарми тролова стварала лажне профиле на друштвеним мрежама'

Направи увјерљив профил и дај мало меса тој особи, немој писати само политичке ствари. Буди контроверзна, рекли су јој шефови у Цат@Нету

Jutarnji.hr / 08. новембар 2019

printscreen

Пољакиња Рената Копацз на Тwиттеру као профилну фотографију има прекрижени симбол конзервативне странке Право и правда (ПиС) с два хасхтага који појачавају њезино противљење владајућој странци: #АнтиПиС и #СтронгТогетхер.

Има око двије тисуће пратитеља. Она је либералка која често улази у полемике с конзервативком Магдом Ростоцк која се на профилу описала као “љевичарка с десним срцем која гласа за ПиС”. Она има 4300 сљедбеника, фановима поручује да воли утрке и зракопловство и често цитира замјеницу ПиС-а Анну Собецку. Тешко да би се могле наћи двије особе које се више разликују, а њихова препирка на друштвеним мрежама толико је уобичајена да се у њој не би могло пронаћи ништа необично.

Проба

Међутим, оно што се не може ишчитати из њихових објава на екрану јест да су и једна и друга измишљени ликови, створени у компанији која производи интернет тролове (фиктивне особе које имају за циљ стварати и ширити мржњу или свађу). Пољска професионална творница тролова о којој је ријеч зове се Цат@Нет, а разоткрила ју је истраживачка новинарка Катарзyна Прусзкиеwицз. Она је шест мјесеци радила у компанији, истражујући на који се начин продуцирају лажни профили и садржаји којима се жели утјецати на мишљења и ставове особа на интернету.

Прије него што је кренула на тајни задатак, Катарзyна је морала очистити све своје друштвене мреже како послодавац не би пронашао доказ да је истраживачка новинарка. Прва три мјесеца била су пробна, а прије сваке објаве пост је морала показати свом надређеном. “Направи увјерљив и вјеродостојан профил и скупи барем 500 пратитеља. Дај мало меса тој особи, немој писати само политичке ствари. Буди контроверзна”, гласиле су инструкције шефова. И Катарзyна их је послушала. Након што би отворила профил с измишљеним именом и фотографијом, почела би објављивати уобичајене ствари попут слике колача, рецепта, нових уграђених ноктију, мачака...

Међутим, свако мало та би особа објавила и нешто не толико невино. “Заспала сам док сам гледала ‘Телл Но Оне’” (документарац о сексуалном злостављању дјеце у Католичкој цркви). “Два мушкарца се љубе на Еуровизији? То је одвратно! Зашто излажемо дјецу таквом утјецају?”, “Приде парада? - прије бих рекла да је то #Парадапервертита”.

Шефови су били одушевљени њезиним објавама и након тромјесечног пробног рока Катарзyна је постала “прави” интернетски трол. Позвали су је у приватне цхат собе и дали јој приступ свим интерним комуникацијским каналима. Њезин посао био је управљање с десетак профила на друштвеним мрежама путем којих је објављивала садржај који је требао привући остале кориснике, али и осигурати њихово повјерење и подршку. Након тога би кренула у ширење подршке клијенту који је ангажирао твртку Цат@Нет.

Иако није откривено тко су ти мистериозни клијенти (јер се у документима већином као клијент наводи вањска ПР твртка), разоткривено је кога су морали подржавати стварањем лажних профила. За јавну телевизију ТВП направили су 10.000 објава, за Савез демократске љевице 90 лажних профила, а често су отварани профили који су објављивали садржај за обрану пољског зракопловства и обрамбене индустрије.

“Циљ је створити вјеродостојност код особа с обје стране политичког спектра. Једном кад стекнемо њихово повјерење, лако можемо утјецати на њих”, рекао је Wојциецх Циеśла, новинар који је сурађивао с Катарзyном Прусзкиеwицз.

Рехабилитација 

Компанија Цат@Нет службено се описује као “ПР агенција са специјалистима који изграђују позитивну слику компанија, приватних индивидуалних особа и јавних институција - већином на друштвеним мрежама”. Има 14 запосленика који управљају с готово 200 лажних профила с обје стране политичког спектра. Ова мала, али моћна војска на сваком профилу има неколико тисућа пратитеља, а њезине објаве види неколико десетака тисућа људи. Већина запосленика у Цат@Нету су особе с тешкоћама у развоју, што је твртки омогућило да из државног фонда за рехабилитацију особа с инвалидитетом извуче више од 1,5 милијуна злота (око 2,6 милијуна куна).

“Већином су то добри и суосјећајни људи који волонтирају и имају активан друштвени живот, али због својег инвалидитета имају лимитиране опције за запошљавање. За њих је ово само посао”, рекла је Прусзкиеwицз за Тхе Гуардиан, описујући своје донедавне колеге тролове.

Након што их је разоткрила, у року од неколико сати сви канали комуникације су угашени, а твртка је негирала да је творница тролова. “Одбацујемо тврдње да инфлуенцерски профили које наши запосленици користе садрже мржњу, говор мржње или дезинформације”, написали су.

Сузбијање

Творнице тролова озбиљан су проблем који се нашао под лупом јавности након предсједничких избора у Америци. Највећи терет засад преузимају друштвене мреже које још нису пронашле ефективан начин за њихово сузбијање. Фацебоок је, примјерице, објавио како је у прва три мјесеца ове године детектирао и искључио 2,2 милијарде лажних профила, али Еуропска комисија тврди како је проблем пуно већи, да је заправо ријеч само о пеглању имиджа и  да требају подузети “озбиљне кораке” ако желе стварно сузбити ширење лажних информација.

 

Јутарњи.хр


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.