Ново десно крило у Европском парламенту

Десни популисти су ојачали редове на еуропским изборима. А уочи прве сједнице Еуропског парламента збијају редове и оснивају нови клуб заступника. Но, њихов утјецај и даље остаје ограничен

BUKA portal / 14. јун 2019

Под водством Лиге, десно радикалне владајуће странке у Италији, у новом сазиву Еуропског парламента формиран је нови клуб заступника који чине деснонационалне и десно популистичке странке из девет земаља. Марцо Занни (Лига), новопечени шеф тог затупничког клуба говорио је о циљевима новог крила који су усмјерени на критику ЕУ-а. У почетку је било проблема с разумијевањем, с обзиром да је Зани говорио талијански, а није било пријевода. Шефица француског Рассемблемент Натионала (РН) Марине Ле Пен је грозничаво петљала по гумбовима, њемачки заступник из редова АфД-а Јöрг Меутхен изнервирано је притискао слушалице на уши...

Zanni, Le Pen, Meuthen - izgubljeni u prijevodu

Занни, Ле Пен, Меутхен - изгубљени у пријеводу

Кад је на крају пронађен преводитељ, Занни је говорио брзо и елоквентно о основним начелима ове шарене националистичке групе. Они желе спријечити еуропску супер-државу, мијешање ЕУ-а у послове држава чланица и желе више слободе и суверенитета при одлукама о новчаним издацима. Марко Занни, који је у почетку био члан популистичког Покрета пет звјездица, а потом промијенио дрес и отишао у десну Лигу, казао је да овај заступнички клуб не жели "интерне трансфере унутар Еуропске уније". Он тиме демонстрира став свог страначког шефа Матеа Салвинија који у спору око прорачуна с Еуропском комисијом тражи да се талијански новац троши само на Талијане. Популистичка влада у Риму не жели поштивати правила која важе у свим чланицама зоне еура.Еуропска комисија критизира презадуженост Италије.

С еуром или без њега?

Шеф странке Финци Јусси Халла-ахо заговара тренутно и потпуно укидање заједничке валуте и распуштање еурозоне коју чини 19 држава. Толико далеко чак не жели ићи ни Јöрг Меутхен (АфД), иако тврди да Њемачка није уопће толико профитирала од увођења евра. "Ми желимо једну другачију еурозону", казао је Меутхен за ДW. Он би, на примјер, могао замислити увођење паралелних валута.

Jörg Meuthen

Јöрг Меутхен

Талијански популисти размишљају о издавању нових мјеница за подмиривање рачуна у Италији, што је у супротности с правилима еурозоне. Аустријски заступник из редова Слободарске странке Аустрије (ФПÖ) Вилимскy о томе пуно не размишља. "За просперитет нам је потребан еуро", сматра Вилимски. То што око централних питања еуропске политике, као на примјер око еура, не влада слога у новом заступничком клубу, за Вилимског није вриједно пажње. "Не влада ни у другим заступничким клубовима", тврди он.

Још једна мањина

Францускиња Марин Ле Пен, која се није кандидирала за Еуропски парламент и која је назочила само као шефица странке, говорила је о еуропској шаховској плочи политике на којој сада стоје другачије фигуре."Ово је потпуно нова ситуација. Тон ће бити другачији и то не само у Парламенту већ и у Вијећу." А тамо су заступљене владе држава чланица. Како је дошла до ове процјене није баш јасно. Финац Јусси Халла-ахо све види мало реалистичније: "Ми смо мањина, али ова мањина је већа него што је била раније. Оснивање овог заступничког клуба доказује да и националисти могу сурађивати."

Jussi Halla-Aho

Јусси Халла-Ахо

Нова група на петом мјесту

До сада су десни популисти и десни радикали у Еуропском парламенту били подијељени у три заступничка клуба. У новом сазиву су још само двије десне скупине. Са 73 заступничка мјеста ту је новоосновани клуб Идентитет и демокрација (ИД) који је пети по величини. Другу десну групацију чине пољски десничари и британски конзервативци. Највећи клуб чине кршћански демократи (ЕПП) са 179 мјеста, социјалдемократи са 152, либерали са 110 и зелени са 76 заступничких мјеста. Странка Бреxит британског посланика Нигела Фарагеа која је непријатељски настројена према ЕУ-а удружила се с талијанским популистима, Покретом пет звјездица, највећом странком у владајућој коалицији Италије.

Тежишта ће се, међутим, након Бреxита који је сада заказан за 31. листопада, мало промијенити. Десничари ће тада имати три заступника више, дакле 76 мјеста у парламенту. Зелени ће имати само 69 заступника. А од предизборног циља шефа Лиге, да постану најјача струја у парламенту, десничари су још далеко. Они покушавају придобити мађарски Фидесз премијера Виктора Орбана. Он је тренутно "у клинчу" с клубом кршћанских демократа па је још упитно гдје ће смјестити својих 13 заступника.Кад би Орбан промијенио страну, онда би пучани (ЕПП) пали на 166 заступничких мјеста док би Идентитет и демокрација повећао број заступника на 89.

Пријатељи ЕУ морају стиснути редове

С губицима које су претприле народне странке и порастом мањих група, у Еуропском парламенту је по први пут нужно формирање коалиције од најмање три клуба заступника како би се осигурала стабилна већина. Како кршћански демократи, социјалдемократи, либерали и зелени искључују могућност сурадње с десним популистима, морат ће убудуће пуно тјешње сурађивати.

Платфрома за истраживање јавног мнијења "полл оф поллс" је избројала све заступнике у свим клубовима који су скептични према ЕУ-у и оне који су пријатељски настројени према њему те дошла до сљедећег резултата: у новом сазиву Еуропског парламента ће сједити 473 пријатеља Еуропске уније и њезин 251 противник. За 27 заступника није се могло јасно утврдити јесу ли пријатељи или непријатељи Еуропске уније.

Преузето са дw


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.