Ново истраживање: Дјеца млађа од 5 година могу бити јако заразна

ПОСТОТАК генетског материјала коронавируса у носу дјеце до пет година већи је од 10 до 100 пута од онога у старије дјеце и одраслих, открива јучер објављена америчка студија.

BUKA portal / 31. јул 2020

 

Сасвим мала дјеца могла би стога бити велики пријеносници вируса у становништву, сугерира студија објављена у четвртак у медицинском часопису ЈАМА Педиатрицс.

Но хипотеза студије коју су провели знанственици дјечје болнице Анн & Роберт Х. Лурие Цхилдрен’с Хоспитал и свеучилишта Нортхwестерн Университy протурјечи досадашњим тврдњама.

Администрација америчког предсједника Доналда Трумпа тједнима настоји постићи отварање школа и вртића у савезним државама како би се потакнуо опоравак господарства. 

Студија на 145 пацијената

Од 23. ожујка до 27. травња знанственици су узимали узорке из носа скупине од 145 пацијената који су боловали од лакшег до умјереног облика болести цовид-19, и то тједан дана од појаве првих симптома у тих особа.

Пацијенти су били подијељени у три скупине: 46 дјеце млађе од пет година, 51 дијете у доби од 5 до 17 година те 48 одраслих особа у доби од 18 до 65 година.

Знанственици су у дишним путовима скупине мале дјеце нашли присуство САРС-ЦоВ-2 у количини "10 до 100 пута већој" него у другим двјема.

Истичу да је лабораторијска студија доказала сљедеће: што је више генетског материјала вируса присутно, то је он заразнији. 

"Посљедично тому, мала дјеца могу бити велики пријеносници заразе САРС-ЦоВ-2 у становништву", кажу аутори.

"С обзиром на уобичајено понашање мале дјеце поставља се питање ширења САРС-ЦоВ-2 у тој добној скупини када се санитарне мјере ублаже", закључили су.

Контрадикторне студије

До данас је било мало истраживања тог аспекта ширења заразе. 

Осим што студија може помоћи у сагледавању здравствених импликација, аутори сматрају да резултати могу помоћи у проведби цијепљења када цјепиво против цовида-18 једном постане доступно.

Према једној студији проведеној у Јужној Кореји, дјеца у доби од 10 до 19 година преносе вирус једнако као и одрасли у једном кућанству, но дјеца млађа од девет година преносе га мање.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.