О срамоти и ћутању: Кад Ружица Јукић јавно осуђује

Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) не престаје да производи скандале. Ова институција се претворила у најобичније вашариште.

BUKA portal / 21. мај 2019

Након многих контроверзних именовања, закључака о испитивању ратне прошлости судија и тужилаца и доношења Правилника о прикупљању информација о имовини носилаца правосудних функција, потпредсједница ове правосудне институције Ружица Јукић осмјелила се да "најоштрије осуди" америчку амбасаду у БиХ за састанак с три "трећеразредна правосудна чиновника".

Ти несрећни правосудни маргиналци, који су засметали Ружици Јукић и које је обиљежила за сва времена, су Горан Незировић, члан ВСТС-а и судија Врховног суда ФБиХ, Томислав Љубић, главни кантонални тужилац Кантоналног тужилаштва у Тузли, и моја маленкост. Причинило се Ружици да је разговор високих функционера САД са нас тројицом судија и тужилаца атак на њену функцију и "покушај утицаја на правосуђе" па је пред новинарима вриснула: "На нас (чланове ВСТС-а, прим. аутора) не могу да врше утицај домаћи политичари, па не може ни америчка амбасада!" Какве ли ироније! Алал вјера на храбрости!

Није то био лош дан Ружице Јукић, којим би се могла објашњавати оваква смјелост у несувислости, непристојности и потреби за вријеђањем. Једноставно, тако ствари стоје с људима који немају елементарна општа знања и нису у стању да било шта разумију, а и оно што разумију не умију да искажу на разумљив начин. Ружица је залутала у правосуђе и у свом разорном незнању сама себе константно затрпава блатом. Рећи за Горана Незировића, члана ВСТС-а и судију Врховног суда ФБиХ, којег су у ВСТС изабрале судије Врховног суда, и кантоналног тужиоца Томислава Љубића, који је готово цијели радни вијек провео у правосуђу и чије тужилаштво, према извјештају ВСТС-а, остварује најбоље радне резултате (о себи не говорим из пристојности), да су трећеразредни чиновници, може ум с вишеструком дијагнозом. Томе не треба коментар.

Није овом својом оцјеном професионалних квалитета и способности судије Незировића и тужиоца Љубића Ружица Јукић увриједила само њих. Увриједила је и понизила судије Врховног суда ФБиХ који су бирали Незировића у ВСТС, али и чланове ВСТС-а који су Незировића и Љубића бирали у Врховни суд и Кантонално тужилаштво у Тузли. Да ли тиме Ружица Јукић потврђује да ВСТС бира на позиције трећеразредне кандидате? Или хоће да каже да је неко други изабрао трећеразредне, а да су њени фаворити прворазредна класа? Као што је Гордана Тадић!? Да ли то Ружица поручује грађанима БиХ да њихове случајеве у Врховном суду БиХ и Кантоналном тужилаштву (а значи то и у цијелом правосуђу), рјешавају трећеразредне судије? Прејако је то, Ружице!

Потпредсједница Јукић морала је да бира ријечи када је говорила о тужиоцу Љубићу јер је знала да је Љубић у поступку за поновни избор за главног кантоналног тужиоца. Шта значи назвати кандидата који је најбоље оцијењен на интервјуу и који чека избор "трећеразредним чиновником"? Значи унапријед га искључити из избора! Да ли је достојан да врши избор неко ко кандидате унапријед елиминише на овако безобзиран и примитиван начи? Ни овоме не треба додатни коментар. Ружуца Јукић је сама себе дисквалификовала и од данас не заслужује да сједи у ВСТС-у ниједан дан!

Према тужиоцу Љубићу Ружица Јукић се по други пут огријешила након два дана, када је новинарки БХ 1 изјавила да је састанак на који је Љубић позван организован да би се извршио притисак за његов избор. Свједочим да о ничијем избору није било говора на састанку! Имам искуство са странцима и у моје вријеме предсједниковања се о томе никада није разговарало. Ружица свјесно инсинуира да би и на овај начин елиминисала Томислава Љубића из трке за избор, одговарам истом мјером. И имам разлога да приупитам зна ли Ружица да је Томислав Љубић био кандидат за избор главног тужиоца Тужилаштва БиХ па је повукао кандидатуру када се увјерио да је Ружица све припремила да буде изабрана Гордана Тадић. И добро је процијенио! Да се ослањао на амбасаде и међународне чиновнике, имао је више разлога да тада потегне њихов утицај и закаже нам вечеру с амасадором.

 

Увјеравам читаоца да је Љубић на састанак дошао због тога што је и сада увјерен да неће бити изабран, не због доласка на састанак, него због тога што Ружица Јукић поново има свог фаворита, који ће бити изабран (не помињем име с разлогом!). Уводим ову дигресију због тога што желим да питам Ружицу Јукић зашто конкурс за избор главног кантоналног тужиоца у Тузли није расписан прије него што је Љубићу истекао мандат? А истекао му је мандат у септембру прошле године. На закону утемељена правила обавезује ВСТС да конкурс распише прије истека мандата! Зашто Ружица и господар Ружичњака не примјењују закон? Зашто Ружица данас сплеткари и увлачи у своју причу Амбасаду и људе из администрације Владе САД када је сва кривица што Љубић чека избор девет мјесеци на ВСТС-у? Зашто је Љубићева колегиница из Окружног тужилаштва у Добоју Жељка Радовић изабрана три мјесеца прије истека мандата, а Љубић није ни након девет мјесеци од истека мандата? Има ли за овакво (не)поступање разумног објашњења, Ружице и Милане? Има ли разумног објашњења зашто ВСТС три године не покреће процедуру за предлагање кандидата за избор троје судија Уставног суда ФБиХ и поред више упозорења предсједнице Уставног суда? Зашто ВСТС одржава парализу рада ове правосудне институције? Чиме објаснити овакву злоупотребу законских овлаштења? Да ли су у праву они који кажу да сте чекали да се ваши омиљени политичари посложе на власти па да правите нове аранжмане око избора? Наравно, нема објашњења! То што већински организована група у ВСТС-у ради зове се злоупотреба овлаштења, због које се покреће кривични поступак. Или, колоквијално речено, корупција у правосуђу!

Враћам се на "најоштрију осуду" Амбасаде САД због разговора и вечере на који није позвана Ружица Јукић. Ружица Јукић не зна да је посао амбасадора и амбасада да одржавају контакте са званичницима и грађанима државе домаћина у оквирима који се у дипломатској пракси подразумијевају. Ваљда је имала прилику да сазна да се на пријеме у амбасаде у пригодним приликама позивају људи из различитих друштвених области и државних структура. Избор гостију је право домаћина. Избор је и својеврсна порука и став. Такав је дипломатски језик. Неће ваљда амбасадор Америке питати Ружицу Јукић кога ће позвати на вечеру. Паметни људи ће пажљиво гледати ко је позван и равнати се према томе по мјери властите памети. Такође, Ружица Јукић је требало да зна да сам ја био први предсједник ВСТС-а и да сам се с особљем УСАИД-а и Амбасаде сретао много пута, и овдје и у Америци. Учествовао сам у десетинама пројеката које су финансирали УСАИД и Министарство правде САД. Има ли ишта природније и логичније него да људи из америчке администрације и данас разговарају са мном о стању у правосуђу, без обзира на то што сам одавно сврстан у "трећеразредне чиновнике"? Ваљда се неко од толико људи с којима сам радио сјетио да ме препоручи за разговор о правосуђу у коме ломим копља 30 година (скоро четири пута дуже него Ружица Јукић)! Није ли судија Врховног суда Горан Незировић релевантнији саговорник на тему стања у правосуђу од Ружице Јукић, која је у педесетим годинама залутала у општински суд? Да не говорим о тужиоцу Љубићу и чињеници да Ружица Јукић никада није у правосуђу радила оно што је радио Љубић. Што смо засметали Ружици Јукић?

Да ли Ружица мисли да је утицај на правосуђе само кад се разговара с "трећеразредним чиновницима", а није када се разговара с њом и Миланом? Осим тога, како се преко трећеразредних судија и тужилаца може утицати на правосуђе? Какву моћ имају "трећеразредни" (осим ако нису у ВСТС!) да утичу на правосуђе? Има у логици Ружице Јукић забрињавајућих пукотина. Као што чудних нелогичности има и у реаговању Милана Тегелтије, који се оградио од Ружичине глупости изјавом да је то њено лично мишљење. Заборавио је да Ружица излази пред новинаре послије сједнице ВСТС-а као потпредсједница институције, па се подразумијева да ће изнијети ставове иза којих стоји ВСТС, а не своје лично мишљење! Да ли су новинари чекали лично мишљење Ружице Јукић, или су дошли да чују званичне ставове институције? Да ли се у ВСТС-у уопште зна ко шта ради и у чије име?

Чак и када би постојало нешто слично мијешању Амбасаде у правосудне надлежности ВСТС-а (а не постоји!), о било каквом реаговању према америчкој амбасади би требало да одлучи држава БиХ (Министарство иностраних послова). Такав је ред, ради се о односима двије државе. Откуд право Ружици Јукић да иступа у име државе? У држави која држи до дипломатске културе, Ружица Јукић би била макар упозорена због скандалозних изјава, а Амбасади САД уручено извињење. Да би све било доведено до апсурда, о случају се огласио и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик отвореном подршком Ружици Јукић! Зашто је Додику важнија Ружица Јукић од угледа правосуђа! ВСТС никад досад није имао Додикову подршку!?

Правосуђу нико није нанио толико срамоте и понижења као Ружица Јукић. Недостојно је ћутати на овакве увреде и понижења. Срамно је пристајати да правосуђе било гдје заступа и представља Ружица Јукић. Презирем свих четири стотине судија који су Ружици Јукић дали свој глас за обнављање мандата члана ВСТС-а. Они су нас довели на стуб срама. Ако су у незнању погријешили приликом првог избора, нису смјели то учинити након четири године њеног срамоћења и понижавања правосуђа.

Ружици и њеној већински организованој братији из ВСТС-а је свеједно што се у јавност износи њихова (и наша) срамота. Они знају да у правосудној заједници нико неће проговорити. Судије и тужиоци су изгубили самопоуздање и наду да се било шта може промијенити. Они знају да је комплетно друштво уништено корупцијом и неморалом и да ни правосуђу нема спаса. Они су свјесни да се бунт завршава на причи која траје три дана и да нико није спреман да било шта предузме.

Повјерења у правосуђе више нема. Част и достојанство судија и тужилаца више не постоје. Сви смо ми данас за грађане ове земље Ружица, Милан и Јадранка. Ништа друго нисмо ни заслужили, јер смо ћутали када је требало да говоримо.

(Аутор је судија Суда БиХ)

Преузето са Независне


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.