О статусу слободних умјетника у РС: "Убићете у појам талентоване људе"

Данас је тема Нацрт закона слободних умјетника у РС...

Maja Isović Dobrijević / 02. децембар 2020

Foto: BUKA, Ilustracija

 

На Народној скупштини РС разматра се Закон о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури. Опозиција указује на проблеме у овом Нацрту.

Према овом Закону дефинисано је да умјетници и стручњаци који стекну овај статус остварују право на уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, те здравствено осигурање из буджета Републике Српске.

Према најави циљ утврђивања статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури јесте подстицање умјетничког и културног стваралаштва умјетника и стручњака у култури Републике Српске, те утврђивање административних и финансијских мјера као подршке умјетности, речено је раније из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Умјетник и стручњак препознати су као кључни субјекти у процесу испуњавања културних потреба, а овим законом настоји се ојачати њихова позиција у култури, као и њихов социјални положај, наводи се у саопштењу.

Самостални умјетник је умјетник који самостално, у виду јединог занимања, ствара ауторска дјела из области умјетности или изводи и интерпретира умјетничка или ауторска дјела из области умјетности и културе, те се статус самосталног умјетника може стећи за сваку дјелатност у области умјетничког стваралаштва, продукције и интерпретације уколико испуњава опште и посебне услове.

Самостални стручњак у култури је стручњак који самостално, у виду јединог занимања, ствара ауторска дјела и обавља послове из области умјетности и културе, а статус самосталног стручњака у култури може се стећи за сваку дјелатност у области истраживања, презентовања, документовања, заштите и промовисања културе.

Општи услови за стицање статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури јесу да је држављанин Републике Српске и БиХ, да има пребивалиште на територији Републике, да није у радном односу, да му је умјетничко стваралаштво и дјеловање једино занимање и да је уписан у Регистар умјетника у култури који води Министарство.

Посебни услови за стицање статуса самосталног умјетника и статуса самосталног стручњака у култури су да има доказане резултате у професионалном бављењу умјетничком, односно стручном дјелатношћу у области културе на територији Републике, у посљедњих 10 година.

Посебни услови су да има и остварена признања и награде на домаћем или међународном нивоу у области којом се бави, у посљедњих 10 година, те да има позитивно мишљење репрезентативног струковног удружења, као и доступност и видљивост, односно јавно објављена умјетничка, односно стручна дјела.

Поступак додјеле статуса самосталног умјетника у култури спроводи се путем јавног позива који ће расписивати Министарство сваке три године, а поступак додјеле статуса самосталног умјетника у култури спроводиће петочлана комисија.

Министарство просвјете и културе Републике Српске водиће Регистар самосталних умјетника и Регистар самосталних стручњака у култури. Нацрт овог закона прописује и услове под којим престаје статус самосталног умјетника, односно стручњака у култури.

Данас се на скупштини указало на проблеме овог Нацрта.

Соња Караджић-Јовичевић из СДС-а рекла је да је проблематично што се статус неког умјетника ревидира сваке три године зависно од новца у буджету, а он неће зависити од умјетниковог талента и рада.

"Мора се узети у обзир да је бранша културе морала нечим да живи, да отварају фирме, запошљавају људе и плаћају порез. А према нацрту може се пријавити само онај ко није у радном односу. Нико неће одустати од свог запослења. Доносите закон за који Бога молите да се нико на конкурс не јави", рекла је она.

Ови људи су 25 година били одговорни грађани и одговорне платише.  

"Требали сте у овај закон препознати члан који ће препознати људе и додијелити им статус", појашњава..

Истакла је да ће се због оваквих процедура убити у појам талентоване људе.

Споменка Стевановић из ДНС-а рекла је да би било добро да се овакав Нацрт закона није нашао на двеном реду, јер је он лош и неће ријешити проблеме слободних умјетника.

"Нацрт закона је контарадикторан и нејасан", истакла је она. Указала је на проблем што се статус умјетника додјељује само умјетницима који нису у радном односу.

Истиче да је потребно да се овај члан закона додатно појасни. Стевановић је рекла да се сваке године треба расписивати конкурс за пријем нових чланова, како се то ради и у регији.

Небојша Вукановић, из СДС-а рекао је да га систем у којем живимо посјећа на мишоловку.

"Ваш накарадни систем навлачи талентоване људи, мамите га комадиће сира и уништите човјека. И умјетност и културу контролише партија. Узрок садашње пропасти културе је то што гушите и уништавате све што не припада вашој партији", рекао је Вукановић.

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.