Обама одушевио: Када би жене водиле сваку земљу свијета било би нам боље

Када би жене водиле сваку земљу свијета дошло би до опћег побољшања животног стандарда и исхода, изјавио је бивши амерички предсједник Барацк Обама.

Radio Sarajevo / 16. децембар 2019

 

Говорећи у Сингапуру, рекао је да жене нису савршене, али су "неоспорно боље" од мушкараца, пише ББЦ.

Рекао је да већина проблема у свијету долази од старих људи, углавном мушкараца, који се налазе на позицијама моћи. Говорио је и о политичкој поларизацији и кориштењу друштвених медија за ширење неистина.

Говорећи на приватном догађају о лидерству, Обама је рекао да док је био на функцији размишљао је како би изгледао свијет којим управљају жене.

"Жене, само желим да знате да ви нисте савршене, али оно што могу рећи је да је неоспорно да сте боље од нас мушкараца. Апсолутно сам увјерен да бисмо за двије године, када би у свакој држави на свијету жене биле на челу, видјели значајно побољшање у скоро свему, како у животном стандарду тако и у исходима", казао је бивши амерички предсједник.

На питање хоће ли икада размишљати о повратку на политичку сцену рекао је да вјерује у лидере који одлазе кад им дође вријеме за то.

"Ако гледате свијет и гледате на проблеме обично се ради о старим људима, старим мушкарцима, који не желе напустити фотеље када им за то дође вријеме. Важно је да политички лидери покушају и подсјећају себе да су на тим позицијама да би нешто урадили, а не да се ухвате функције и буду на њој до краја живота. Требају схватити да нису тамо како би подстакли осјећај властите важности или властите моћи", рекао је.

Обама је обављао функцију америчког предсједника од 2009. до 2017. године.

Откако је напустио Бијелу кућу, он и бивша прва дама Мицхелле Обама основали су фондацију која има менторску улогу за младе лидере широм свијета.

 

Радио Сарајево


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.