Обиљежавање Дана Европе, 79 година од Сцхуманове декларације

Девети мај, уз химну и заставу, узима се као европски симбол. Вијеће Европске уније у Милану 1985. године донијело је одлуку којом се 9. мај сваке године обиљежава као "Дан Европе".

Fena / 09. мај 2019

Француски министар вањских послова Роберт Сцхуман 9. маја 1950. године предложио је стварање Европске заједнице за угаљ и челик чије би чланице удружиле производњу угљена и челика, овај приједлог познатији је као Сцхуманова декларација, а била је то прва у низу наднационалних европских институција из којих је настала данашња Европска унија.

Државе оснивачице те заједнице биле су: Француска, Западна Њемачка, Италија, Низоземска, Белгија и Луксембург, а тај датум обиљежава се као Дан Европе.

Декларација је представљена пет година након завршетка Другог свјетског рата када су се европске државе још опорављале од ратних разарања.

Одлучне у настојању да спријече поновни рат, европске владе закључиле су да би удруживањем производње угља и челика рат између хисторијских противница Француске и Њемачке постао, према наводима из Декларације, "не само незамислив, него и материјално немогућ".

Сматрало се да ће удруживање привредних интереса подићи животни стандард те бити први корак према уједињеној Европи, а чланство у тој заједници отворено је и осталим земљама.

Обједињавањем основне производње и успоставом нове Високе комисије, чије ће одлуке бити обвезујуће за Француску, Нјемачку и друге земље чланице, тај ће приједлог бити први конкретни темељ европске федерације која је неопходна за очување мира.

Девети мај, уз химну и заставу, узима се као европски симбол. Вијеће Европске уније у Милану 1985. године донијело је одлуку којом се 9. мај сваке године обиљежава као "Дан Европе".

Ове године бит ће организирани су дани отворених врата европским институцијама тако је први такав уприличену у Бриселу у 4. маја, у Луксембургу ће то бити организирано данас, а у Страсбоургу 19. маја, док ће локални уреди Европске уније у свијету такођер организирати низ активности и догађаја.

Дан отворених врата јединствена је прилика да се открије како рад европских институција утјече на живот грађана. Тих дана омогућен је улазак у зграде институција и учествовање у посебним активностима као што су јавне дебате и обиласци с водичем.

Ова година је изборна година те ће на изборима за Европски парламент, који ће се одржати од 23. до 26. маја, грађани имати прилику изабрати ко ће доносити важне одлуке које ће утјецати на њихов свакодневни живот.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.