ОБИЉЕЖЕН НАРАНДЖАСТИ ДАН У БАЊАЛУЦИ: Не смијемо игнорисати насиље над женама!

У Бањалуци је данас обиљежен Наранджасти дан са циљем да се скрене пажњу на проблем насиља над женама и дјевојчицама.

Maja Isović Dobrijević / 25. мај 2021

Foto: BUKA

 

Испред Града Бањалука најављено је да ће се сваког 25. у мјесецу обиљежавати Наранджасти дан да би се скренула пажња на проблем насиља над женама.

Лана Јајчевић, правна савјетница Фондације Удружене жене рекла је да се данас проводи активност "Прекинимо ћутање" у девет градова у БиХ и у сарадњи са више организација цивилног сектора.

"Кроз ову активност желимо да укажемо на проблем високог нивоа толеранције на сексуално насиље над женама и дјевојчицама. Нажалост, наше друштво још није спремно да се бори против овог великог друштвеног проблема и да се сви заједно боримо против насиља над женама у свим облицима", рекла је за БУКУ Лана и додала је да је ова активност дио великог пројекта који подржава УН Wомен у БиХ.

Активност у Бањалуци организовале су организације: Фондација Удружене жене, Хелсиншки парламент грађана Бањалука, Оштра нула и Здраво да сте.

Подсјетимо да се Међународни дан борбе против насиља над женама и дјевојчицама обиљежава 25. новембра.

 

 

Грађани/ке Босне и Херцеговине морају знати да је насиље у породици кривично дјело, те да у случају изложености том облику насиља, своје право на заштиту треба да потраже на сљедеће начине:

- Пријавом насиља полицији на број 122
- Позивом на бесплатане СОС телефоне 1265 (за ФБиХ) и 1264 (за РС)
- Обраћањем Центру за социјални рад у вашој општини, од чијих службеника/ица можете затражити смјештај за вас и вашу дјецу у једној од сигурних кућа гдје вам се може пружити неопходна медицинска, социјално-правна, психолошка и друга помоћ, а гдје можете остати до 3 мјесеца
- Тражењем помоћи од невладиних организација које се баве заштитом људских права.

Подсјетимо да је од 1. маја прошле године на снази нови Закон о заштити од насиља у породици у Републици Српској којим је насиље у породици квалификовано као кривично дјело.

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.