Обиљежено десет година Женске мреже БиХ која се бори за равноправност сполова

Босна и Херцеговина још увијек је држава у којој су присутне одлике патријархалног друштва у којем су права жена на више нивоа угрожена, а њихова заступљеност у друштвеном животу државе још није на једнаком нивоу с мушкарцима.

BUKA portal / 12. децембар 2019

 

Препознајући те проблеме и у жељи да указују на њих те траже њихово рјешење у БиХ је прије десет година успостављена Женска мрежа БиХ која управо ради на заштити и промоцији права жена и дјевојчица.

Поводом обиљежавања те годишњице данас је у Сарајеву организирана конференција која је окупила стручњакиње из Женске мреже, представнице локалних институција и бранитељице женских права у БиХ.

На конференцији је јасно поновљен став о нултој стопи толеранција на све облике насиља, позвано је на потребу економског оснаживања жена, осигурање једнаких права у областима образовања и здравственој заштити, те осигурање једнаких права у политичком животу.

Како је истакнуто, циљ је да се промисли о досадашњим искуствима и дефинирају планови за активности наредне године у контексту ЕУ интеграције и локалних избора у БиХ.

Шеф Секције операција за социјални развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу при Делегацији Европске уније у БиХ Гианлуца Ваннини подвукао је на отварању конференције да је родна равноправност од изузетне важности за БиХ због чега ЕУ финансира неколико пројеката из те области.

Оцијенио је да у БиХ постоји много простора за побољшање када је у питању осигуравање веће заступљеност жена на мјестима одлучивања, а чињеница да Женска мрежа постоји већ 10 година говори о њиховој одлучности да се боре за једнака права жена.

- Истраживања су показала да се, када се женама пруже једнаке могућности и приступи ресурсима заједнице, постижу већи напредак и постају сигурније. Захваљујући законодавству о једнаком третману и напорима родно освијештене политике те посебним мјерама за унапређење, ЕУ је у посљедњих десет година постигла важан напредак у осигуравању родне равноправности - додао је Ваннини.

Напредак укључује веће учешће жена на тржишту рада као и напредак у бољем образовању и оспособљавању унутар ЕУ, али ипак преостаје још много тога да се уради јер се жене још суочавају с бројним изазовима.

Најавио је да ће ЕУ и даље настојати осигурати напредак у политичком животу те је посебно нагласио да жене имају право на једнака права у свим областима живота у БиХ, укључујући и осигурање истих примања за исте послове те једнаке могућности као и приступ образовању и здравственој заштити.

Менаджерица пројекта "Женска права - Агенда за позитивне промјене" из Фондације ЦУРЕ Ведрана Фрашто подвукла је да је ова група и формирана у циљу заговарања и заступања равноправности сполова.

Додала је да је од изузетне важности јавно изнијети став о различитим питањима које је потребно ријешити како би се постигла равноправност сполова у БиХ.

Предсједница Удружења Романи Ћеј Прњавор Сњежана Мирковић говорила је данас о разлозима због којег су жене Ромкиње у БиХ вишеструко дискриминиране јер долазе из заједнице за коју се вежу бројне предрасуде због чега их ни институције за провођење закона не третирају једнако.

Конференција је реализирана у оквиру пројекта "Женска права - Агенда за позитивне промјене", коју финансира Европска унија, а реализирају Фондација ЦУРЕ и Фондација за оснаживање жена (ФWЕ) и у оквиру пројекта "Институционална подршка Женској мрежи БиХ" коју подржава ТРАГ Фондација из Београда.


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.