НЕЗАКОНИТО ОБЈАВИЛИ ЛИЧНЕ ПОДАТКЕ: РТРС мора платити 5000 КМ Стефану Благићу због клевете

Основни суд у Бањалуци донио је пресуду којом се налаже РТРС-у и тадашњем уреднику Синиши Михаиловићу да Стефану Благићу, предсједнику Удружења РЕСТАРТ Српска, исплате 5000 КМ за клевету.

Elvir Padalović / 24. фебруар 2021

 

Разлог за ову пресуду јесте објављивање личних података појединаца ( укључујући ЈМБГ ) ,  уочи великог скупа "Правда за Давида" у Бањалуци 7.7.2018.године, и због тога што их је РТРС окарактерисао као"криминалце" .

Стефан Благић, предсједник Рестарта навео је током протеста испред зграде РТРС-а у септембру 2018. године како им је нанесена штета за живота и како су објављене информације нешто што је непојмљиво.

"Објавили су личне податке, једиствене матичне бројеве, адресе, имена очева људи који долазе да подрже овог човјека . Ми смо направили тужбе не само против РТРС-а већ и против главног уредника Јасенка Тодоровића и уредника информативног програма Синише Михаиловића. Као што знате Агенција за заштиту личних података је већ упутила кривичну пријаву Окружном тужилаштву Бањалука везано за ове личне податке" рекао је тада Стефан Благић.

Из судске пресуде каже се како је РТРС незаконито објавио личне податке.

РТРС је тада објавио како на протест у Бањалуку долазе и људи са криминалним досјеима, а између осталих на списку, који је објављен заједно са матичним бројевима особа, налазили су се поред Благића, и Драшко Станивуковић и Жељко Вулић. Занимљиво је да је документ касније у уредништву "исправљен" па су избрисани матични бројеви лица, а дан након објаве, текст је избрисан са портала јавног сервиса.


 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.