ОБЈАВИЛИ ВИДЕО: Хрватска полиција илегално пребацује мигранте у БиХ

Новинари СРФ-а су разговарали са избјеглицама одмах након пребацивања на териториј наше земље, а ово је, потврђују, први пут да је илегално пребацивање миграната са територија Европске уније (ЕУ) документирано на овај начин

BUKA portal / 15. мај 2019

 

Напуштени погранични простор на сјеверу БиХ. Особе у хрватским униформама у шуми. Иза њих је група од 30 особа са руксацима и декама. На простору између Хрватске и БиХ полицајци застају и пуштају групу на териториј БиХ.

Призор је ово којег су забиљежили новинари швицарског јавног РТВ сервиса на њемачком језику (СРФ). Тврде да се ради о илегалној депортацији избјеглица из Хрватске у БиХ. Четири такве ситуације су забиљежили у само два дана. У БиХ је пребачено око 70 особа, углавном Пакистанаца, Алжираца и Афганистанаца.

Новинари СРФ-а су разговарали са избјеглицама одмах након пребацивања на териториј наше земље, а ово је, потврђују, први пут да је илегално пребацивање миграната са територија Европске уније (ЕУ) документирано на овај начин.

Избјеглице су швицарским новинарима потврдиле да их је хрватска полиција пребацила у БиХ без икаквих проведених процедура. Тврде да је том приликом над њима употријебљена сила.

- Ухватили су нас у шуми, смјестили су нас у комби и одвезли до границе. Пут је трајао око два сата. Затим су уништили наше телефоне и превели нас на териториј БиХ – казао им је један Пакистанац.

Новац којег су имали уз себе им је, тврде, украден. СРФ подсјећа да су извјештаје о бруталном опхођењу хрватске полиције према мигрантима невладине организације прикупљале и објављивале уназад више од годину дана.

- Уперили су пиштоље према нама и рекли да станемо. Били смо уплашени и уплакани – испричао је дјечак из једне афганистанске породице.

Када су упитали полицајце да ли у Хрватској могу добити азил, они су се смијали и говорили како га могу добити у БиХ.

Новинари СРФ-а су разговарали са више од 100 миграната, а сви су им казали да су били у Хрватској те да им је ту одбијен захтјев за азил. У изјаву за ту телевизију је Марцус Енглер, њемачки стручњак за питање миграција, казао да је овакав поступак хрватске полиције кршење закона Европске уније, али и међународних закона.

Извор:  СРФ, Фокус.ба


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.