Објављена карта врхунских универзитета у Европи. Ево колико их је у РЕГИЈИ

Брирански седмични магазин специјализиран за високо образовање Тимес Хигхер Едуцатион сваке године објављује ранг-листу свјетских свеучилишта, на којој је више од 1250 најбољих свеучилишта на свијету.

BUKA portal / 09. новембар 2018

А чешки лингвист, математичар, картограф и глазбеник Јакуб Мариан на свом је блогу, на којем објављује едукативне земљописне карте с различитим подацима, објавио и карту Еуропе с бројем врхунских свеучилишта у свакој земљи

За критериј је узео улазак у првих 500 на посљедњој ранг-листи Тимес Хигхер Едуцатиона. А на њој, како се лијепо може видјети, Хрватска спада међу земље које немају ниједно свеучилиште међу најбољима. 

 

Једино Мађарска, Чешка и Естонија имају по једно врхунско свеучилиште у источној Еуропи

Додуше, осим Хрватске, у ту неславну категорију спада готово цијела источна Еуропа: све земље бивше Југославије, Албанија, Бугарска, Румуњска, Пољска, Украјина, Молдавија, Бјелорусија, Литва и Латвија.

а. 

Ипак, чак и Естонија, земља с мање од милијун и пол становника, има једно свеучилиште међу 500 најбољих на свијету, по овој статистици. Мађарска и Чешка такођер имају по једно врхунско свеучилиште. С друге стране, земље западне Еуропе стоје неуспоредиво боље.

Њемачка има 44 врхунска свеучилишта, Велика Британија 58, Француска 21, Италија 33, а релативно малене западноеуропске земље такођер не стоје лоше: Ирска има 7 врхунских свеучилишта, Данска и Аустрија по 6, Шведска 11, а Швицарска 9. 

А како је Мариан објаснио у свом чланку, Тимес Хигхер Едуцатион свеучилишта вреднује према сљедећим критеријима: подучавање (окружење за учење), истраживање (количина, приходи, репутација), цитати (утјецај истраживања), међународна перспектива (међународни студенти, особље и сурадња) и индустријски приходи (трансфер знања).

С обзиром на број становника, најбоље стоје скандинавске земље

Но будући да ова статистика не узима у обзир број становника и студената у некој земљи, а логично је очекивати да ће већа земља имати више свеучилишта, па тако и више врхунских свеучилишта него мања земља, Мариан је израдио још једну карту. На овој је израчунао број студената на свеучилиштима која спадају међу 500 најбољих на свијету на тисућу становника неке земље. 

Очекивано, с обзиром на то да немамо ниједно врхунско свеучилиште, ни по овој статистици не стојимо ништа боље. С друге стране, скандинавске земље, Ирска и Белгија стоје далеко најбоље: Данска има 22,2 студента врхунских свеучилишта на тисућу становника, Шведска има 18,3, Ирска 18,9, Финска 17,1, Норвешка 16,2, а Белгија 16,4. 

Хрватска свеучилишта на дну листе најбољих на свијету

И на љествици Wорлд Университy Ранкингс за 2019. годину објављеној у часопису Тимес Хигхер Едуцатион, хрватска свеучилишта су на самом дну.

Америчка свеучилишта доминирају пописом најбоље рангираних свеучилишта те су најзаступљенија унутар првих сто високо образовних институција. Британска свеучилишта Оxфорд и Цамбридге налазе се на прва два мјеста. Америчка свеучилишта доминирају пописом најбоље рангираних свеучилишта те су најзаступљенија унутар првих сто високо образовних институција. Тако се на трећем мјесту љествице налази америчко свеучилиште Станфорд, на четвртом Массацхусеттс Институте оф Тецхнологy (МИТ), а на петом Цалифорниа Институте оф Тецхнологy.

Јапан је друга најзаступљенија држава на ранг-љествици након САД-а са своја 103 свеучилишта која су доспјела на попис.

Што се Еуропе тиче, међу првих 100 мјеста осам их је из Њемачке, од којих је Свеучилиште Лудвиг Максимилијан у Мüнцхену заузело 32. мјесто на љествици. Два француска свеучилишта, Парис Сциенцес ет Леттрес (ПСЛ) и Сорбонне, и једно белгијско, КУ Леувен, нашли су се унутар првих сто на ранг-љествици најбољих свјетских свеучилишта.

Свеучилиште у Сплиту много боље котира од загребачког и налази се између 601. и 800. мјеста, а Свеучилиште у Загребу између 801. и 1000. мјеста на љествици. Најбоља словенска свеучилишта, Свеучилиште у Љубљани и Свеучилиште у Марибору, слично су рангирана као и најбоља хрватска свеучилишта и налазе се између 601. и 1000. мјеста.

Индеx

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.