Објављена нова карта ЕЦДЦ-а, хрватска обала и даље наранчаста

ЕЦДЦ је објавио нову корона-карту Еуропске уније.

BUKA portal / 29. јул 2021

 

Хрватска обала је и даље наранчаста. Континентални дио је остао зелен.

Средња Еуропа је углавном остала зелена. Сјеверни дио Француске и већина Италије су наранчасти. Јужни дио Француске, Ирска, Шпањолска и Португал су практички потпуно у црвеном. Велик дио Грчке је такођер у црвеном.

Хрватска је тако задржала наранчасту боју, која не би требала утјецати на туризам. Наиме, велик број држава за црвена подручја својим грађанима поставља разне увјете при повратку, чиме се отежава путовање. Но с подручјима у наранчастом то углавном није случај.

Хрватска, подсјетимо, биљежи јако добру сезону, с обзиром на ситуацију у Еуропи и свијету. Укупна сезона је на око 60 посто рекордне 2019. године, док је српањ на преко 80 посто рекорда отприје двије године. У Хрватској тренутно борави преко милијун туриста.

Министрица: Препознати смо као најсигурнија дестинација, треба тако и остати

Министрица туризма и спорта Николина Брњац изјавила је да у Хрватској тренутно борави више од милијун туриста и у досадашњем дијелу сезоне Хрватска је препозната као најсигурнија дестинација на Медитерану те је апелирала на наставак одговорног понашања, како би то и остала. 

"Данас имамо више од милијун туриста, али то нас обвезује да будемо одговорни, јер су туристи препознали Хрватску као сигурну дестинацију", истакнула је Брњац након сједнице владе, додавши да је потребно наставити се одговорно понашати и придржавати се свих епидемиолошких мјера.

"То нам је сигуран начин да имамо и сигурну туристичку сезону до краја", поручила је. 

Износећи туристичке бројке у досадашњем дијелу године, навела је да смо сада на око шест милијуна долазака и око 34 милијуна ноћења. То је у успоредби с истим раздобљем рекордне, 2019. године у ноћењима на око 60-ак посто, а што се тиче успоредбе овогодишњег и српња те године, ми смо на 81 посто, навела је.

"Бројке су добре. Хрватска је препозната према свим релевантним институцијама као најсигурнија дестинација на Медитерану, апелирам на све да такви останемо и даље", истакнула је министрица. 

 

Индеx


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.