Објављене излазне анкете у Пољској: Дуда и Трзаскоwски скроз изједначени

АКТУАЛНИ конзервативни предсједник Андрзеј Дуда и либерални градоначелник Варшаве Рафал Трзаскоwски воде мртву трку у другом кругу предсједничких избора у Пољској, показале су излазне анкете.

BUKA portal / 12. јул 2020

Дуда, савезник владајуће конзервативне странке Право и правда (ПиС), освојио је према излазним анкетама агенције Ипсос 50,4 посто гласова, док је Трзаскоwски, челник центристичке опорбене Грађанске платформе, освојио 49,6 посто. Маргина погрешке излазне анкете је два посто па је још увијек прерано говорити о побједнику избора. Први службени резултати очекују се касније у недјељу.

Право гласа имало је око 30 милијуна људи, што укључује 500 тисућа Пољака изван домовине. Многи од њих гласали су дописним путем због рестрикција уведених због пандемије коронавируса. У првом кругу избора, одржаном прије два тједна, излазност је била 64,5 посто, што је највише у 25 година.

Због пандемије коронавируса гласало се под рестриктивним мјерама. Био је ограничен број људи који могу бити на бирачком мјесту, а гласачи су морали одржавати размак од два метра и носити заштитне маске.

У првом изборном кругу одржаном прије два тједна Дуда је освојио 43,50 посто гласова, а Трзаскоwски 30,46 посто.

Улога предсједника у Пољској већином је церемонијална, но он има право вета на законе које изгласа парламент.

 

Индеx


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.