Објављене поруке које је Кхасхогги слао прије смрти: 'Нека нам бог помогне'

ЦНН је објавио садржај приватних порука које је убијени саудијски новинар Јамал Кхасхогги преко WхатсАппа размјењивао с активистом из Монтреала Омаром Абдулазизом.

BUKA portal / 03. децембар 2018

Размјена порука открила је и да је двојац Кхасхогги - Абдулазиз планирао покренути онлине акцију окупљања младих који би јавно прозивали саудијске власти. Планирали су створити "војску младих" која би се успротивила саудијском режиму

ЦНН је објавио садржај приватних порука које је убијени саудијски новинар Јамал Кхасхогги преко WхатсАппа размјењивао с активистом из Монтреала Омаром Абдулазизом.

Међу порукама које су размјењивали налазе се и гласовни записи, фотографије и снимке, а из порука је сасвим јасно да је Кхасхоггија итекако мучио снажни успон саудијског принца. Називао га је "звијери" и "пац-маном који ће прождријети све на своме путу, чак и оне који га подржавају".

"Што више жртава поједе, то ће бити незаситнији", пише Кхасхогги у једној од порука посланој у мају. "Не бих се чудио да његова опресија достигне и оне који навијају за њега", додао је.

 

jamal-khashoggi-poruke

 

Планирали онлине акцију

Размјена порука открила је и да је двојац Кхасхогги - Абдулазиз планирао покренути онлине акцију окупљања младих који би јавно прозивали саудијске власти. Планирали су створити "војску младих" која би се успротивила саудијском режиму. Но у аугусту, када је посумњао да га саудијске власти прате и прислушкују, Кхасхогги је од тога одустао. "Нека нам бог помогне", написао је у једној од порука.

Два мјесеца касније био је мртав.

Кхасхогги и Абдулазиз, такођер оштри противник саудијског режима, размијенили су у раздобљу од октобра 2017. до аугуста 2018. године преко 400 порука на WхатсАппу.

Управо је Абдулазиз у аугусту упозорио Кхасхоггија да сумња да саудијске власти прате њихову преписку, на што му је Кхасхогги написао: "Нека нам бог помогне".

 

jamal-khashoggi-poruke-1

 

Подсјетимо, саудијски новинар Јамал Кхасхогги, који је био у егзилу у Сједињеним Државама од 2017. године, убијен је 2. октобра у конзулату своје земље у Истанбулу. Према турском тужитељству, он је задављен и затим раскомадан.

Анкара наводи да је ту операцију провело 15 особа које је послала Саудијска Арабија те да су напустили Турску исти дан када су починили злочин. Отпутовали су кући двама приватним летовима и једним редовним.

Турски предсједник Рецеп Таyyип Ердоган, који је "највишу разину саудијске владе" оптужио да је заповједила ту операцију, потврдио је како постоји аудиоснимка убиства, коју је, како је рекао, подијелио с Wасхингтоном, Ријадом, Паризом, Берлином и Лондоном. 

"Та снимка је ужасна. Чак је и члан саудијске обавјештајне службе био толико шокиран када ју је послушао да је рекао: 'Овај мора да је био на хероину, само неко ко узима хероин би то учинио.'"

Кхасхоггијево убиство изазвало је шок и гњев широм свијета, али свјетске силе нису подузеле конкретне акције против Саудијске Арабије, највеће свјетске извознице нафте и присташе планова Wасхингтона за обуздавање утјецаја Ирана на Блиском истоку.

Индеx.хр


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.