ОБЈАВЉЕНИ ЗВАНИЧНИ РЕЗУЛТАТИ: БиХ међу најгорима на ПИСА тестирању

Након што су јутрос објављени први резултати на званичној ОЕЦД страници, сада је и званично потврђено из Парламента БиХ. На ПИСА тестирању, БиХ је заузела 62. мјесто од укупно 79 земаља које су учествовале у тестирању.

S.Velaga / 03. децембар 2019

printscreen

Директорица агенције АПОСО Маја Стојкић нагласила је како су обухваћени сви наставни предмети те разврстани у 8 области. Главна аналитичарка БиХ у овом истраживању била је Жанета Джумхур, која је 6 мјесеци провела у Паризу, бавећи се анализама. Стојкић је нагласила да се нада како је данас упаљено свјетло за дјецу у БиХ, јер цитирајући Шекспира: "Нема већег мрака од незнања".

Тања Бастианић, из организације за економску сарадњу и развој ОЕЦД честитала је БиХ на успјешном судјеловању у овом циклусу, нагласивши да се овиме показало како смо спремни спровести технички захјтевно истраживање. А осим тога и вољу за учешћем.

"Честитке и политичком врху, који је овим показао да сте спремни интернационално се експонирати. Овим тестирањем узимали су се ђаци из различитих регија, приватних и јавних школа. А укупно је 600 000 ученика судјеловало у овом циклусу. Истраживања су показала да су креативност, сурадња, критичко размишљање, комуникација, оно што треба дјеци. Ми им дајемо чак и формуле, али нас занима како примјењују то. Дакле, како примјенити одређено знање, суштина је овог тестирања. Земље које су биле и раније водеће, остале су то и сада. Упркос лошем резултату, требамо ово схватити као почетну позицију. И надамо се да ћете користити ово као стимуланс да се побољшате", нагласила је Бастианић.

принтсцреен

 

Додала је и да би резултати били бољи, када би се повећала улагања у образовање. 

Подсјетимо, ПИСА, међународни програм испитивања знања и вјештина ученика, покренута је 2000. године, од страна Организације за економску сурадњу и развој (ОЕЦД). Ријеч је о  Међународном програму испитивања знања и вјештина ученика, како би се вредновала знања ученика на темељу задатака из читалачке, математичке, научне и финансијске писмености. Задатке је ријешавало на хиљаде петнаестогодишњака из наше државе и цијелог свијета.

принтсцреен

 

Тестирање траје три и по сата, од чега је два сата предвиђено за тест, а сат и по за упитник о школи, друштвеном положају и породичној ситуацији. У самим почецима тестирања, нордијске земље, на челу са Финском имале су најбоље резултате, међутим, касније је, већим бројем учесника дошло до промјене у погледу бриљирања азијских земаља попут Сингапура. А томе свједоче, према свему судећи и овогодишњи резултати. 

Из тестирања у математици ученици из БиХ су освојили 406 бодова, из читања 403, а из природних наука 398 и ти резултати су испод просјека. БиХ генерално има лошији просјек у поређењу с референтним земљама, попут земаља регије, укључујући и Аустрију. Најбоље резултате ученици из наше земље су остварили у математици, а најлошије из природних наука.

Сваки други ученик у БиХ је функционално неписмен, оцјена је ПИСА тестирања.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.