Обнажених груди протестовале у паришком музеју

Прошле недјеље једној посјетитељки је било забрањено да уђе у то културно здање у деколтеу.

BUKA portal / 13. септембар 2020

 

У париском музеју Орсаy је група од око 20 жена из феминистичког покрета Фемен протестовала обнажених груди, јер је прошле недјеље једној посјетитељки било забрањено да уђе у то културно здање у деколтеу, пренио је лист Ле Парисиен.

Активистикиње су на грудима исписале разне пароле, међу којима "Непристојност је у вашим очима" или "Стоп сексуализацији женског тијела".

Оне су у недјељу, без претходне најаве, ушле у главни хол музеја и скинуле горњи дио одеће. Протест је одржан, јер је прошле недјеље једна посетитељка, која се на друштвеним мрежама представила као Жан, рекла да су је на улазу вратили јер је носила деколте. Морала је прије уласка у галерије музеја да обуче јакну.

"Потврђујемо да наше груди не представљају непристојност и подржавамо Жан и друге жене жртве сексистичке дискриминације", навеле су припаднице Фемена.

Управа музеја је потом упутила извињење посјетитељки.

Музеј Орсаy је француски национални музеј, који излаже дјела западног сликарства и скулптуре из периода од 1848. до 1914, али и дјела декоративне умјетности, фотографију и архитектуру. Најзначајнији дио колекције је збирка импресионистичког сликарства.

 

(Н1)


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.