Оборено скоро 400 ТЕМПЕРАТУРНИХ РЕКОРДА у 29 држава

Близу 400 рекордно високих температура измјерено је овог љета на сјеверној полулопти, наводи се у анализи температурних рекорда.

BUKA portal / 09. октобар 2019

 

Рекорди су оборени у 29 држава у периоду од 1. маја до 30. августа ове године. Трећина температурних рекорда забиљежена је у Њемачкој, а слиједе Француска и Холандија.

Анализу је обавио климатски институт “Беркли ерт” из Калифорније. Током љета било је 1.200 случајева када је на одређеним мјестима измјерена највиша температура икада у датом мјесецу. Ови подаци обухватају мјерења у станицама на сјеверној хемисфери које воде евиденцију најмање 40 година.

Неки од ових података још нису достављени метеоролошким службама на формалну провјеру. Провјере се врше да би се утврдила евентуална погрешна очитавања, а понекад се деси да неки рекорди буду поништени. Током топлотних таласа у јуну и јулу у Француској је измјерена највиша температура свих времена од 46 степени Целзијусових, а рекорди су постављени и у Британији, Белгији, Њемачкој, Луксембургу и Холандији.

– На појединим мјестима у Европи врше се мјерења већ дуже од 150 година, а и даље се постављају рекорди – изјавио је доктор Роберт Род, водећи научник института који је обавио анализу.

Више од 30 температурних рекорда свих времена постављено је у САД. У Јапану је 11 људи умрло од посљедица топлотног таласа, а забиљежено је десет температурних рекорда. Током љета у свијету је регистровано 396 температурних рекорда.

 

Срна


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.