Обрт у случају дјечака из Брода: НАСА није прихватила пројекат из БиХ

Тринаестогодишњи дјечак Дејан Л. из Брода није добио пројекат од Америчке свемирске агенције НАСА да изради наносателит, потврђено је "Независним" у овој америчкој агенцији.

BUKA portal / 24. август 2019

Како је потврђено "Независним" из НАСА, пројекат на који се Дејан наводно пријавио не односи се на БиХ и није било ни теоретски могуће да буде прихваћен.

"Жао нам је што вас морамо обавијестити да Дејан Л. није учесник НАСА ЦубеСат лансирања. Регистрација објеката за лансирање у свемир је одговорност Стејт департмента када се ради о америчкој влади, у складу с Конвенцијом о регистрацији објеката за лансирање у свемир. У овом случају одговорност би била на националним властима БиХ, под условом да су потписници Конвенције", речено нам је у НАСА.

Spisak koji smo dobili iz NASA
 

Дијана Ждрња, мајка дјечака, на свом Фацебоок профилу објавила је и листу с именима на којој је и име њеног сина, чиме је хтјела доказати да је прихваћен за пројекат.

"Независне" су послале списак НАСА и потврђено нам је да се његово име не налази на листи учесника пројекта. Наиме, на листи коју смо добили од НАСА списак с препорукама интегралних приоритета за 2018. годину завршава се редним бројем 9-21, под којим је наведен учесник ТецхЕдСат-10 из НАСА Амес истраживачког центра, а носилац пројекта је Маркус Мурбах. На списку Дијане Ждрње након овог имена под редним бројем 9-22 налази се име њеног сина, а иза Дејана се налази још неколико имена. Такође, са НАСА списка који смо добили види се да су сви добитници пројекта искључиво из САД.

Дејанова мајка и даље тврди да је њен син заиста добио овај пројекат од НАСА.

"Не знам какве податке сте ви добили. И ја сам запањена овим што сте ви рекли. Ми смо добили од њих дозволу од бх. радио-станице. Наша станица је ставила координате гдје ће бити сателит. Ми имамо чак и доказе да је НАСА заједно с Европском свемирском агенцијом платила све трошкове лиценце", каже Ждрња.

Није јасно како је дошло до ове ситуације и ко је одговоран за овакав развој догађаја.

Spisak odabranih kandidata prema tvrdnjama majke
 

Иначе, ради се о пројекту који је објављен у августу прошле године, а закључен је 20. новембра 2018. Према пропозицијама, право на пријаву имале су непрофитне организације и образовне институције акредитоване у САД, а пројекат је покренут с циљем како би се на НАСА лансирањима у свемир у периоду од 2019. до 2022. године нашло мјеста и за мини-сателите мањих организација.

Према правилима пројекта, ради се о сателитима величине 10x10x11 центиметара, масе између 12 и 14 килограма. НАСА обезбјеђује трошкове лансирања, који износе око 300.000 долара по сателиту, а остатак би требало да сноси институција која је поднијела апликацију и њихови спонзори.

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.