Од 10 најзагађенијих градова у Европи пет је на Балкану

С доласком зиме земље западног Балкана гуше се у смогу услед издувних гасова из махом врло старих аутомобила и хиљада димњака, пише агенција АФП.

BUKA portal / 06. децембар 2018

Како наводи агенција, једини који задовољно трљају руке јесу продавци пречистача ваздуха.

Према Светској здравственој организацији (СЗО), на списку 10 најзагађенијих градова у Европи пет је на Балкану, а ради се о Тузли (БиХ), Пљевљима (Црна Гора) и Скопљу, Тетову и Битољу (Македонија).

СЗО упозорава да се тиме наноси велика штета привреди и људима. Према истраживању СЗО из 2016., процењује се да је 2010. загађење ваздуха било узрок смрти више од 37.000 људи на западном Балкану, који има 23 милиона становника. То је, у односу на број становника, шест пута више него у Француској, али отад нису предузете никакве мере за сузбијање атмосферског загађења, преноси "Аваз". 

Међу јако загађенима је и Сарајево, град који током зиме буде потпуно сакривен испод густог смога из којег једино извирује телевизијски репетитор на брду Хум. Свакога дана у Сарајеву саобраћа око 150.000 аутомобила који су просечно стари 18 година. Загађењу доприноси и масовно грејање на угаљ и дрва, те се у Сарајеву у ваздух испушта дим из хиљада димњака. 

У Сарајеву, граду с 340.000 становника, у којем је градски превоз у јадном стању, почетком децембра је измерена просечна присутност лебдећих честица у ваздуху у износу од 320уг/м3, а у неким је деловима града премашивала 400уг/м3. 

Уједињене нације су у документу из јануара 2018. навеле да се у БиХ услед загађења ваздуха "сваке године изгуби 44.000 година живота". Такође, цена која се плаћа због изгубљених дана на послу и школи те здравствених и осталих трошкова износи више од 21,5 посто БДП-а. 

Проблем загађења ваздуха мучи и становнике главног македонског града. 

"Пречистачи ваздуха се продају као да се деле слаткиши. Људи празне своје новчанике да би барем код куће могли удисати чисти ваздух", казао је продавац у Скопљу. 

Учитељица Весна Делевска тврди да је у Скопљу стање "неиздрживо". Према њеним речима, никада није било тако много болесне деце која стално кашљу. 

Македонски министар здравства је објавио да ће се за хроничне болеснике поделити 43.000 маски. 
 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.