Од партизанке из Лике до даме свјетске класе: Јованка је лијепо понашање учила у Риму, а скончала тешко, ружно, у самоћи...

Прије пет година, точније 20. октобра, отишла је Јованка Броз.

100posto.hr / 24. октобар 2018

 

 
 
Преминула је у Београду, а покопана у Кући цвијећа на Дедињу. Није се знало посљедњих година практички ништа о првој дами бивше државе, ултимативном симболу једног времена, које је умрло пуно прије ње- пише 100посто.хр.
 
 
Када је Тито умро, а њој касније национализирана имовина, Јованка се потпуно повукла у себе и посљедње године провела наводно у сиромаштву.
 
 
jovanka-broz
 
Интервјуе је ријетко до никако давала. Титова супруга била је од 1952. године па све до краја његовог живота 1980., иако су задње заједничке године провели дистанцирани.
 
 
Јованка, рођена као Будисављевић, у Лици 1924. године била је згођушна дјевојка, политички активна од младих дана.
 
 
Већ са 17 година Јованка се учланила у Савез комунистичке омладине Југолсавије, а са свега 21 годину добила је два Ордена за храброст.
 
 
Броза Тита упознала је 1944. године тијеком њемачког десанта на Дрвар.
 
Лјубавна прича пара почела је вјеројатно у том периоду, будући да су у брак ушли 1952. Но, како је љубав пара точно почела - није јасно и не зна се до данас. Наводно је након Другог свјетског рата, с 24 године, дошла радити у Титов кабинет. Тада је запела за око знатно старијем и каризматичном Брозу. Друга верзија каже да је Јованка 1945. године ангажирана како би контролирала храну и чистоћу здравља особља које окружује Јосипа, а касније је наводно постала његова особна тајница. Велика љубав Јосипа Броза Тита, Даворјанка Пауновић, у том је периоду преминула. Претпоставља се да је тада утјеху нашао у ангажираној и амбициозној Јованки. Оно што је познато јест да су се у травњу 1952. вјенчали у вили у Илоку. Да је прва дама Југославије постало је јасно 1953. године, када је у посјет стигао британски министар вањских послова. Од дјевојчице из Лике дошла је до друштвеног статуса, утјецаја, краљице бивше државе. Када су се вјенчали, у Риму је, наиме, Јованка учила лијепо понашање, манире, све како би постала свјетска дама. Бити млада партизанка више није било довољно. И убрзо је широким осмијехом заинтригирала свијет. Носила је дизајнирану одјећу, изгледала западњачки, а шивала је за њу легендарна Жужи Јелинек. Постала је дама, популарнија од глумица у то вријеме. Но, апетити су се ширили, наводно је Јованка хтјела и политичке моћи и утјецаја, па су је Титови најближи сурадници 'узели на зуб'. Лјубав и однос Тита и Јованке био је одувијек прекривен велом тајне, но зна се да су се 70-их година јако дистанцирали и ријетко су виђени заједно у јавности. Задње заједничко појављивање имали су 1977. године када су се појавили на пријему премијера Норвеше. Наводно је била изнимно тешка за суживот. Убрзо је ухићена под сумњивим околностима, а нагађало се да је то ухићење наредио сам Тито, под притиском сурадника који су га манипулирали против Јованке. Задњих година живота Тито је живио сам, а Јованка се појавила тек на његовом спроводу 1980., и то једва. Иако су били дистанцирани задњих година Титовог живота, Јованка и Јосип Броз никад се службено нису растали. Када је Тито умро, Јованка је била у никад лошијем положају, узели су јој имовину, а није имала ни особних докумената. Добила их је тек пар година пред смрт. Скончала је тешко, ружно, у самоћи, од тешке болести...
 
 
Више фотографије пронађите овдје


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.