Од вријеђања до лажне подршке: Прво псује, протјерује и ставља мете на леђа новинарима, па их онда брани

Предсједник Републике Српске познат је по пријетњама и вријеђању новинара. У контексту посљедњег напада на новинаре, занимљива је његова подршка раднику медија који је често био мета уз кориштење вулгарног вокабулара. Милорад Додик "најоштрије је осудио" напад на новинара БН ТВ Владимира Ковачевића и од надлежних полицијских структура захтијева да се овај случај до краја и хитно расвијетли.

BN / 27. август 2018

 "Напад на новинара је напад на слободу говора и такво понашање у Републици Српској неће бити толерисано", рекао је предсједник Републике Српске. Подсјећамо, новинар БН ТВ Владимир Ковачевић претучен је синоћ у бањалучком насељу Обилићево.
Напад на новинара је изазвао низ осуда из цијеле земље, али је Додикова дошла међу првима. Једнако као што су и пријетње новинарима долазиле најбрже из уста предсједника Републике Српске, па прича о Ковачевићу и Додиковој забринутости добија дашак лакташке ироније.

Директне пријетње регистроване су најмање два пута.

Не треба предубоко памћење да би се дошло до познате (и снимљене) пријетње Додика директору БН ТВ Владимиру Тришићу."Сними ме, п*** ти материна, па ме пусти у Дневник. Је*ем ти мајку, је л' ти јасно! До сад' сам те поштовао, мислио сам да треба бит' коректан. Је*ем ти матер, имам двије године, је*аћу ти мајку!’’, рекао је додик Тришићу у новембру 2012. године.

Милорад Додик је након тога је према новинарима БН ТВ имао однос, благо речено, личне природе. Није пропуштао прилике да нападне или извређа новинаре ове медијске куће.

‘’ Бјежи одавде, носи тај микрофон’’ – рекао је Милорад Додик новинарки БН ТВ Лјиљани Фалаџић – Јекић у мају 2014. године.Слично је прошла и новинарка БН ТВ Слађана Јашаревић.‘’Нисам ти ја човјек за тебе" – поручио је Милорад Додик Слађани Јашаревић у марту 2014. године.

Предсједник РС у свом стилу врло често је нападао БН ТВ.

‘’БН непријатељска телевизија’’ – рекао је Додик.Да тако мисли, показује и данас. На наше питање од прије неколико дана да ли је полиција како треба одрадила посао у слуцају смрти Давида Драгичевића, предсједник РС је имао спреман одговор. У свом стилу.

‘’БН ТВ је медијско смеће, једна фабрика лажи’’ – поручио је Додик.

Не само новинари БН ТВ којима дуже вријеме био забрањен улазак у Палату РС, већ и сви они новинари који су слободни и спремни да питају и оно што Милорад Додик не жели да чује – етикетирани су као лажови и особе са малим мозгом.

‘’ Ја не могу да вјерујем да неки од вас имају птичији мозак’’ – порука је предсједника РС новинарима.Ни према новинарима у Сарајеву није имао пардона. Видно изнервиран бројним питањима о атентату Гаврила Принципа, односно обиљежавању 1. свјетског рата, сукобима Србије и БиХ, Додик је на крају одговорио:

‘’Носите се дођавола’’.

Милорад Додик био је незадовољан и писањем новинарке Лјиљане Ковачевић. Посебно њеним текстовима о малверзацијама приликом изградње зграде РС. Одлучио је да се због тога с њом разрачуна – на врло непримјерен начин.

‘’Бришите одавде, немате овдје шта да тражите, бришите’’ – рекао је предсједник РС, новинарки ‘’Бете’’ Лјиљани Ковачевић у јуну 2012.године.

Лјиљани Ковачевић и данас је ускраћена акредитација за улазак у Палату РС. И то је још један од потеза предсједника РС којим је јасно ставио до знања како ће се провести сви они који нису на линији власти.

На мети Додикових вербалних напада често се налазила и новинарка сарајевског Ослобођења Гордана Катана.

Док је обављао функцију премијера Републике Српске 2007., Додик је пријетио тадашњем главном и одговорном уреднику информативног програма ФТВ Бакиру Хаџиомеровићу. Ипак, своју пријетњу да ће "нокауторати" водитеља емисије "60 минута" није се обистинила.

Када су у питању вријеђања медијских радника, број случајева је значајно већи, као и дебљина вулгарног рјечника.Предсједник РС не бира и једнако омаловажава и блокира рад медија из Федерације БиХ и Републике Српске, а на мети се понекад нађе и екипа из Србије. 

Као "казну за непослух" екипама се често забрањује улазак у просторије институција на чијем је челу. Додик тако ограничава рад медија чиме се понаша као диктатор, али је честитка на Међународни дан слободе медија увијек спремна за оглашавање.

Да Додиков презир ка медијима (које не може контролисати) не остаје само на ријечима осјетио је портал Кли.ба.ба када је полиција Републике Српске претресла редакцију у центру Сарајева, а због објаве снимка на којем Додикова премијерка Жељка Цвијановић говори о поткупљивању "два папка" у Народној скупштини НСРС. 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.