ОДБИЈЕН ЗАТО ШТО ЈЕ СРБИН ИЗ САРАЈЕВА ПА ТУЖИО БИХ: “Пресуда ће бити у моју корист, и свих 400.000 дискриминисаних грађа БиХ”

"Изгледа да сам наивно очекивао да ће, каква год да је, ова власт у БиХ, макар успјети саставити какве год три реченице и покушати одговорити на моју тужбу, па макар били свјесни да је она за њих већ изгубљена оног тренутка када је уложена"

Tatjana Čalić / 06. јун 2019

Када се на општим изборима 2018. године, кандидовао за српског члана Предсједништва БиХ, СДП-овац и бивши потпредсједник ФБиХ Светозар Пударић, је претпостављао да ће бити одбијен од стране Централне изборне комисије (ЦИК) . То се и десило, а ЦИК је своју одлуку образложио чињеницом да Пударић живи у „погрешној" изборној јединици и да самим тим не испуњава један од главних услова - да кандидат за члана Предсједништва БиХ мора бити Србин из Републике Српске, или Бошњак или Хрват из Федерације БиХ.
Одлучио је да правду потражи пред Еуропским судом за људска права гдје је поднио тужбу против БиХ.


Са Пударићем смо разговарали након што је државна власт пропустила и посљедњи рок да достави свој одговор на  тужбу “Пударић против Босне и Херцеговине, ап.бр. 55799/18". Дотакли смо се , могућег исхода тужбе и имплементације, али и подршке грађана и саме странке којој припада. 


Државна власт је пропустила шансу да се очитује о вашој тужби против БиХ. Како то коментаришете? 


Изгледа да сам наивно очекивао да ће, каква год да је, ова власт у БиХ, макар успјети саставити какве год три реченице и покушати одговорити на моју тужбу, па макар били свјесни да је она за њих већ изгубљена оног тренутка када је уложена. Није им било битно што већ деценију не раде ништа да отклоне већ пресуђену системску дискриминацију и напокон ускладе законе ове земље са европским схватањем људских права, онако како су дефинисана у Европској повељи о лудским правима и слободама која је саставни дио нашег Устава. Битније, или једино битно, им је како да подијеле власт и осигурају наредне четири године напретка и благостања за себе и своје клијенте.


Европски суд у Стразбуру прихватио је вашу тужбу и покренуо поступак, супротно пракси домаћих судова који су одбијали вашу апелацију. Поступак је у току, шта се дешава и какав развој ситуације очекујете обзиром да ће Суд овај пут разматрати и много шири контекст од онога у случајевима “Пилав“ или “Сејдић и Финци”? 


Па једнако као што су Централна изборна комисија БиХ и Апелационо вијеће Суда БиХ били приморани да, сходно важећем закону, одбију моју пријаву за овјеру кандидатуре за члана Предсједништва БиХ, тако је и Европски суд за људска права из Стразбура, у складу са својим правилима отворио поступак. Једини ко се у цијелом овом ланцу понашао тако да је рушио процесни дио поступка био је Уставни суд БиХ који је, погрешно примјењући властита правила одбио моју апелацију као наводно недопуштену. Како на његову одлуку нема призива то су маштовити суци Уставног суда БиХ били сигурни да је њихова задња. Оно што очекујем од пресуде из Стразбура, која ће засигурно бити у моју корист, јесте да се осврне и на ову недоличну праксу коју је себи дозволио Уставни суд БиХ. Наравно да тај дио пресуде неће бити обавезујући, али ће бити довољно да се јавно разоткрије нечасна улога судија који су одлучивали о мојој апелацији. И то би ми била сатифакција, али и јасан знак колико је болесно наше правосуђе. Очекујем да се у пресуди додатно акцентира неуставност дискриминаторских одредби Изборног закона, а не само унутрашња неусклађеност Устава БиХ самог са собом и са Европском повељом о људским правима и слободама и њеним протоколима.


У исход тужбе не сумнајте, а у имплементацију?


Не сумњам нити једног тренутка да ће пресуда бити у моју корист, односно у корист свих 400.000 дискриминираних грађа БиХ свих народа и народности, како смо то некад знали рећи, а колико их је блокирано у остваривању свог пасивног бирачког права код избора за чланове Предсједништва БиХ.
Што се имплементације тиче, то ће, прије свега зависити од тога да ли ће ова пресуда бити оно перце које падне на већ препун тас обавеза из политичких критерија које треба испунити како би се покренуо процес ЕУ интеграција и претегне на страну истински нормалне Босне и Херцеговине. Уколико то буде случај, онда ћу бити потпуно задовољан јер је та пахуљица покренула лавину којој је давно било вријеме. Можда моја пресуда остане тек комад папира у нечијој ладици чекајући слиједећег који ће тужити и, можда, ће бити то перце на тасу. Све зависи од тога како ће се Европска унија поставит након што успостави нову власт након тек одржаних избора за Европски парламент.


Прије предаје тужбе у Стразбур, рекли сте да ћете тражити људе вољне да се заједно са вама боре за скидање ове” лудачке кошуље”.  Да ли сте их нашли овдје у БиХ?


Још увијек их тражим. Нашао сам појединце, али је то још далеко од озбиљне организоване снаге која би се предано и непрекидно борила за отклањање системске дискриминације. Не мислим, при томе, само на ову која је предмет моје тужбе, већ и на бројне дискриминаторне одредбе других закона и подзаконских аката којих је препун наш правни систем.


Да ли се барем отворила расправа унутар ваше странке о потреби указивања на чињеницу и борбе за једнакоправност грађана на цијелој територији БиХ?


Једно од мојих већих разочарења јесте однос СДП БиХ према овом питању. Никаква расправа унутар странке се није отворила, нити видим да ће се у скорије вријеме отворити. Ако тога и буде, остаће на нивоу декларација и резолуција. У најбољем случају, изразиће се као подсјећање да та борба темељно опредјелјенје СДП БиХ уграђено и у Програм и у Статут партије. За то вријеме наставља се клизање СДП-а према једнонационалној странци која дјелује на дијелу бх. територије. Она то још није. Но, ако се тај тренд не заустави одмах, неће требати дуго да то постане.

 

 

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.