ОДЛАЗАК УСПОРЕН: Босна и Херцеговина зарадила од људи који су је се одрекли "само" 1,2 милиона КМ

БиХ је за првих девет мјесеци уприходовала нешто више 1,2 милиона КМ за првих девет мјесеци 2020.године, сазнаје БУКА.

Elvir Padalović / 13. јануар 2021

Foto: BUKA

БиХ нема стратегију на који начин зауставити одлазак властитих грађана, нити се виде озбиљне назнаке да неко ту стратегију припрема. Али оно што има јесте ставка приходи од захтјева за престанак држављанства.

БиХ је за првих девет мјесеци уприходовала нешто више 1,2 милиона КМ за првих девет мјесеци, сазнаје БУКА. 

 

Приходи 2020.година

 

Ово је уједно један од показатеља да је вирус корона зауставио готово све бирократске процесе па тако и одрицање грађана од држављанства БиХ.Одрећи се држављанства БиХ кошта, то знају они који су протеклих година кренули пут Европе и свијета. Прошле године међутим тај је  процес дјелимично успорен.

Према подацима из Извјештаја о извршењу буджета институција БиХ, приходи од захтјева за престанак држављанства за првих девет мјесеци 2020. године чинили су 1 212 288 КМ, што је мање за око 500.000 КМ у односу на исти период 2019. године ( 1.703.399 КМ ).

 

Приходи 2019.година

 

2018. година била је рекордна јер је уприходовано укупно 1.870.028 КМ у првих девет мјесеци. 

Подсјећамо да је поступком одрицања од држављанства БиХ предвиђено да свако ко има односно стиче држављанство држава бивше СФРЈ плаћа 200 КМ, а да лица која имају, односно стичу држављанство других држава, морају уплатити 800 КМ административне таксе по предмету, јасно је о којем броју људи се ради.

Јасно је да је годинама игнорисани проблем одласка наших суграђана претворен у још један начин како напунити државну касу и нахранити административни апарат.

На другу страну, истина је да и њемачко и шведско становништво мигрира и одлази у друге земље, али те рупе у друштву истовремено попуњавају становници других држава као што је наша. Ко ће попунити рупе које остају у друштву након што из БиХ оду љекари, информатичари, инжињери, али и вариоци, бравари и електричари, којих такођер већ сада недостаје на тржишту рада појединих бх. општина?


 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.