ОДЛАЗЕ ЧИТАВЕ ПОРОДИЦЕ Чак 561 ученик напустио школовање у РС због одласка у иностранство

Школске учионице све су празније.

Tatjana Čalić / 08. август 2021

Република Српска је само за посљедње четири године сиромашнија за 10.608 ученика (5.877 основаца и 4.731 средњошлолаца) и 161 одјељења ( 101 у основној  и 51 у средњој школи) најновији су подаци Завод за статистику Републике Српске.

Према подацима Завода за статистику РС, у школској 2016/2017. године било је 92.312 основаца у 5.082 одељења, а четири године касније 86.435 ђака у 4.970 одељења. 

 

У средњим школама је било 36.405 ученика у школској 2020/2021 у 1.775 одељења, док их је четири године пре било 41.136 у 1.826 одељења.

Овај извјештај такође показује да се одлазак комплетних породица са ових простора наставио и у години короне. Тако је од 1. септембра 2019. до 31. августа 2020. године, школовање напустило 460 основаца, а међу њима највише ђака до петог разреда, 276 дјеце.

Годину дана раније је по истом основу школовање прекинуло 558 основаца, а у протеклих шест година сиромашнији смо за чак 2.703 дјеце која сада похађају наставу у некој од страних земаља.

Од 1. септембра 2019. до 31. августа 2020. године, школовање у иностранству је наставио и 101 средњошколац.

Разлози оваквог стања су многобројни и вишеслојни и свакако не треба заборавити чињеницу да је право на слободно рађање у темељима сваке савремене цивилизације.

Међутим сви демографски стручњаци се слажу да постоје многе области у којима држава и институције могу дјеловати, ако желе и знају.

А нашим изгледа недостје и жеље и знања.

ПРОНАТАЛНЕ МЈЕРЕ КОЈЕ ТО НИСУ

Наиме како је показао ревизорски извјештај мјере које су у РС донесене претходних година, у циљу подстицања рађања и одрживог демографског развоја, доношене су ад хоц, без циља, сврхе и пријеко потребне анализе. 

Тако 30 мјера колико их тренутно проводе из различитих области, а које имају директан или индиректан пронаталитетни карактер, наводе ревизори, нису систематизоване ни у једном званичном документу, док неке, иако се реализују у континуитету од скоро 15 година, још увијек нису адекватно формализоване, а дио их се проводи  на основу усмене одлуке министра.

Поражавајућа је и чињеница да су представници надлежних институција обухваћених ревизијом изјавили да не знају, нити је по њиховим сазнањима рађена анализа од стране
надлежних институција која садржи податак колико РС на годишњем нивоу издваја буджетских/јавних средстава за провођење идентификованих мјера које имају
пронаталитетни карактер. До тих података дошли су ревизори- на годишњем нивоу издваја се око 190 милиона КМ, од чега је око 80 одсто финансирано из средстава прикупљених у систему обавезних доприноса.

Тако имамо ситуацију да, иако су се у посљедње четири године за мјере пронаталитетне политике повећала финансијска средства, издвојено је скоро 940 милиона марака, истовремено су се права корисника смањила!

Како је у ревизорком извјештају наведено у периоду 2002-2020. година, само по основу негативног природног прираштаја Република Српска је изгубила преко 75.000 становника и тренутно јој недостаје око 7.200 или око 43% дјеце за замјену генерација на годишњем нивоу.  

ОДЛАЗАК СТАНОВНИШТВА ОДГОВАРА ПОЛИТИЧАРИМА

Др. сц. Тадо Јурић  сматра да је највећи узрок исељавања корупција- сами себи смо криви, уз благослов оних који то користе.

"Већина ће рећи да људи одлазе због економске ситуације и да је рјешење за останак људи у земљи једноставно, а то је већа плата. То је тачно  и сигуран сам да би људи уз плату од 5.000 КМ умјесто 450, остали у својој земљи, али питање је зашто не можемо имати веће плате. Веће плате напросто не можемо имати због корупције и клињентелизма и јер политичарима исељавање одговара. Наравно нико од њих то неће признати. Политичари у исељавању виде рјешавање социјалних проблема, смањивање незапослености, у исто вријеме добијају дознаке, с друге стране манипулишу изборима, неки краду гласове, неки као у случају Хрватске манипулишу, јер се хрватско исељеништво уопште не броји као исељеништво, него као становници регија из којих су отишли. У БиХ смо недавно видјели конкретне доказе о крађи идентитета особа које су иселиле. И основно зашто политичари ништа не чине је зато што свако од њих гледа свој крткорочни интерес. А за промјену демографских трендова требају дугорочне стратегије које да данас буду покренуте резултате могу почети да дају тек за 10 година. То је наравно сада повезано и са бирачима, који хонорирају потпуно погрешне праксе и дају поруку да су тривијалне теме важније од оних структурних”.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.