ОДМАХ БРИШИТЕ Чак 24 популарне апликације заразио је опасан вирус

Трговину за апликације Гугл Плеј прошле седмице је похарао Джокер, вирус пронађен у 24 апликације, а открио га је аналитичар Алексејс Купринс, пише Медиум.

BUKA portal / 11. септембар 2019

Иако је “Гугл” успио наћи рјешење и блокирати га, прије него што је у томе успио вирус је преузет више од 472.000 пута.

Купринс је објавио да је злонамјерни софтвер забиљежен у 37 земаља, међу којима је највише оних из Европе и Азије, као и САД и Аустралија. Корисници Андроида, чији су се уређаји заразили Джокером, уочили су како им се одједном нуде премијум услуге, али ништа од тога нису добили.

– Ова стратегија функционише тако што аутоматизује потребну интеракцију с веб страницом премијум понуде, уноси код понуде оператера, затим чека СМС поруку с потврдним кодом и екстрахира је помоћу регуларних израза – објашњено је у извјештају.

Апликације у којима је вирус пронађен су Адвоцате Wаллпапер, Аге Фаце, Алтар Мессаге, Антивирус Сецуритy – Сецуритy Сцан, Беацх Цамера, Боард пицтуре едитион, Цертаин Wаллпапер, Цлимате СМС, Цоллате Фаце Сцаннер, Цуте Цамера, Даззле Wаллпапер, Децларе Мессаге, Дисплаy Цамера, Греат ВПН, Хумоур Цамера, Игните Цлеан, Леаф Фаце Сцаннер, Мини Цамера, Принт Плант сцан, Рапид Фаце Сцаннер, Реwард Цлеан, Руддy СМС,Собy Цамера и Спарк Wаллпапер.

Такође, појединости о Джокеру објављене су само неколико недјеља након што је популарна апликација ЦамСцаннер прозвана због инсталирања злонамјерног софтвера на неке Андроидове уређаје, пише индеx.хр.

Ако сте икада инсталирали неку од наведених апликација, провјерите историју трансакција након што их деинсталирате те припазите на сумњиве активности рачуна, попут непознатих уплата.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.