Одржан протест грађана Фоче против изградње мХЕ на ријекама Бјелава, Велика и Мала Бјелава (ФОТО, ВИДЕО)

Посебно скрећу пажњу на бројне пропусте приликом извођења радова на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава и недостатак реакције надлежних институција.

BUKA portal / 07. август 2020

 

Грађани Фоче, окупљени у Удружење грађана „Бјелава“ Фоча и неформалну групу Сачувајмо ријеке Фоче, организовали су данас протесте како би указали на велико незадовољство због актуелних и планираних радова на изградњи већег броја мХЕ на подручју општине Фоча. Посебно скрећу пажњу на бројне пропусте приликом извођења радова на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава и недостатак реакције надлежних институција.

Удружење грађана „Бјелава“ Фоча, Неформална група Сачувајмо ријеке Фоче и потписници петиције против изградње мХЕ у општини Фоча, протестима желе исказати забринутост поводом радова који се изван области обухваћених пројектом геолошких истраживања, изводе дуж водотока ријеке Велика Бјелава, за коју није потписан концесиони уговор и нису издате потребне дозволе те због тога грађани Фоче захтијевају њихово хитно обустављање.

Грађани Фоча истичу „да приликом додјеле концесије није испоштован став 3 јавног позива у којем стоји да је понуђач дужан да приликом израде студија уважи мишљење Општине Фоча, односно предузећа “Извор” а.д. Фоча од 20.6.2016. године и 17.3.2017. године. У наведеном мишљењу је јасно исказана примједба на градњу планираних мХЕ због угрожености градског водовода, а инвеститор није доставио студију са уважавањем свих услова из наведеног мишљења.

 

Главни републички водни инспектор је 14.07. издао наредбу о заустављању радова на ријекама Бјелава и Мала Бјелава иако су већ тада радови на пробијању трасе пута за потребне геолошких истраживања били завршени. Осим тога, упркос упозорењима грађана, радове на ријеци Велика Бјелава главни републички водни инспектор уопште није констатовао у свом извјештају.

„Овим протестима тражимо да се сви започети радови на изградњи мХЕ хитно обуставе те да се водотокови врате у првобитно стање и изврши нивелација терена, као и регулација ријечних корита која су радовима нарушена. Захтијевамо да се укине дозвола за детаљна геолошка истраживања на ријекама Бјелава и Мала Бјелава, јер је издата упркос неријешеним имовинскоправним односима, те да се хитно изврши раскид свих концесионих уговора за изградњу мХЕ у сливу ријеке Бјелаве и другим ријекама општине Фоча, јер становницима општине Фоча није омогућено да учествује у одлучивању. Више од 3000 становника Фоче је потписивањем петиције јавно исказало незадовољство изградњом планираних мХЕ на ријекама Фоче“, истакао је у свом обраћању Јован Дракул, у име Удружења грађана „Бјелава“ Фоча.

 

Подсјећамо, да су грађани Фоче послали захтјев Министарству енергетике и рударства Републике Српске да се хитно преиспита законитост и укине Рјешење о одобреном извођењу геолошких истраживања на том подручју, издато након више од мјесец дана од почетка радова. Наиме, инвеститор је изашао на терен у марту ове године, за вријеме трајања ванредне ситуације узроковане вирусом ЦОВИД 19, и започео радове на изградњи мини хидроцентрала на локалитетима Бјелава, Велика и Мала Бјелава. Такођер, незадовољни грађани Фоче обратили су се и локалној самоуправи са захтјевом да се одржи тематска сједница поводом уништавања ријеке Бјелаве.

Овим путем позивамо званичне институције да преузму одговорност и реагују на указане чињенице те да у складу са послатим захтјевима и доказима о нелегалности радова на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава, донесу одлуку о заустављању радова.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.