ОДВОЈЕНИ ОД НАРОДА: Бесмислена бенефиција за изабране политичаре у РС остаје на снази

Посланици синоћ нису усвојили нацрте закона о измјени Закона о радним односима у државним органима и о измјенама Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе, чији је предлагач био народни посланик и потпредсједник НСРС Милан Петковић

Elvir Padalović / 04. март 2020

 

У РС је тако опет пропуштена прилика да се укине такозвани “бијели хљеб” изабраним и постављеним фукционерима.

На основу тог права они су, након истека мандата, шест мјесеци имали право на плату и плаћене порезе и доприносе. Имаће их и даље. 

Петковић је раније рекао да је након прошлог мандата, 37 посланика, делегата у Вијећу народа и министара у Влади РС користило ту привилегију, што је коштало око 600.000 КМ буджетских средстава, односно и више с порезима и доприносима.

Дакле некоме коме престане мандат грађани уплаћују још шест мјесеци како би се тај неко могао ваљда психички навикнути на "тежак" период без толиких бенефиција. Каква глупост. Бијели хљеб није ништа друго него још један опробани начин бјесомучне пљачке овог народа, исисавање посљедњих конвертибилних марака и пребацивање на рачун оних који постану милионери током четверогодишњег мандата.

Укидање тзв. бијелог хљеба неће помоћи задуженим буджетима, то је само кап у мору озакоњеног бешчашћа. Његово укидање је симболична али потребна мјера. И овога пута, посланици су се хватали формалних недостатака, тако да закон није прошао.

Предлагач овог закона није крио своје разочарање, написавши и сам како не зна зашто су приједлози одбијени. Одбијени и од стране оних са којима је у коалицији.

"Драги грађани, Моји закони о укидању тзв. “Бијелог хљеба” нису усвојени у Народној скупштини Републике Српске. Зашто? Питајте њих. Ја сам своје рекао. Настављамо даље, јер нисмо сви исти." написао је Петковић на ФБ.

Шеф посланичког клуба СНСД Игор Жунић је током скупштинске расправе рекао да “нема ништа против уштеде, али да наведена мјера треба бити системска у пакету и да се обухвати неколико закона којима ће се  регулисати наведена област”.

Прије неколико дана Жунић је за БУКУ рекао да свака иницијатива која иде у правцу уштеде буджетских средстава за клуб СНСД-а није спорна.

"Ово јесте једна од мјера, али требамо узети све у обзир. Не бих волио да ово буде било каква врста популистичке приче да се уберу неки поени. Ако неко ко то предлаже иде са том намјером, то нема дугорочну корист за грађане" казао је он. 

Опозициони политичари су током расправе позвали Петковића  да повуче закон јер нема подршку владајућих. 

Драшко Станивуковић и Небојша Вукановић су за БУКУ изјавили како је у питању лицемјерство владајућих, јер је сличан закон током 2016. године предложила опозиција.

Како год, добили смо још један доказ како су политичари у овој земљи апсолутни владари живота. Као да живе у другом свијету и просто их уопште не интересује како градјани живе. На једној страни  отуђена виша класу која ужива у свему и која сама себи доноси законе и олакшице, плате и бенефиције а све више задужује грађане а са друге стране обесправљени сиромашни грађани. 

Просто говорећи,  радницима се може опорезовати топли оброк, а посланицима и функционерима се не може укинути бесмислена бенефиција.  

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.