Оџак добио битку на Босни, изгубио на Сави

У општини Оџак под водом је близу 1.600 домаћинстава, расељено је 5.000 људи, штета се процјењује у стотинама милиона.

Snježana Mulić-Softić / 19. мај 2014

Општина Оџак, смјештена на крајњем сјеверу Босне и Херцеговине, ових дана била је двије велике битке - једну с ријеком Босном, а другу са Савом.

"Битку са Босном смо добили, а са Савом, нажалост, изгубили", каже начелник Општине Оџак Хајрудин Хаџидедић за Ал Јазееру.

Истиче како је најгора ситуација била на мјесту гдје се Босна улијева у Саву.

"То је била невиђена количина воде, не смијем на то више ни мислити. Када је пукао насип на Пруду, дошло је до излијевања. Насрећу, насип код Свилаја је сачуван. Имали смо 400 људи на насипу, који је буквално дрхтао под ногама. Грађани су надљудским напорима сачували град од катастрофе и ја сам поносан што сам начелник града у којем живе такви људи", каже Хаџидедић.

Сам град Оџак остао је на сухом, мада је вода дошла на 150 метара од крајњих насеља, али су сва околна насеља потопљена.

Страх од заразе
Опћински начелник каже да је под водом између 1.500 и 1.600 домаћинстава и око 5.000 разних објеката, а расељено је близу 5.000 људи.

Оџак је примио угрожене не само из опћине Оџак, него и из Шамца, Орашја и Домаљевца, а смјештени су већином у спортској дворани, по ресторанима, приватним кућама...

Есма Ибрахимовић,  медицинска сестра у Дому здравља у Оџаку, каже да се данас стање мало смирило, да се ниво воде повлачи, али да је у самом Дому здравља и даље ванредна ситуација.

"Радимо даноноћно, не само запослено особље, него и волонтери из средњих школа, којих је неколиико стотина. Један одјел болнице смо проширили и ту примамо здравствено угрожене. Оно што је важно јесте то да није било људских жртава, мада смо, скоро до јучер, до пацијената долазили само чамцима", каже Ибрахимовић.

Алмир Терзић, љекар опће праксе, каже да је Дом здравља Оџак примио 40 хемодијализних пацијената из Шамца.

"Знам да у Шамцу има 70 хемодијализних пацијената, ми смо примили  40, и не знам шта се дешава с осталих 30. Углавном, сви које смо ми примили су збринути. Истина, било је пацијената који и по четири дана нису имали потребну терапију, али сада су они у добром стању. Такођер смо примили осам пацијената из Орашја и они су се вратили својим кућама чим је пут отворен", рекао је Терзић.

Негова колегица Аида Терзић истиче да је у поплавама страдало много животиња и стоке и да Оџаку сада предстоји трећа битка - она са заразом.

"Сада очекујемо вал заразе, јер је пуно лешина животиња, зато апелирам на све надлежне органе да нам пошаљу потребну механизацију и средства за дезинфекцију. Осим тога, у Оџаку нема воде за пиће. Имамо само технолошку воду и треба под хитно нешто урадити да се вода очисти", каже докторица Терзић.

Волонтерски рад умјесто матурске вечери

Лјекарима помаже и скоро читав ИВб разред Средње медицинске школе "Пере Зечевића".

Иван Ђојић је један од њих. Каже да се разред спремао за прославу матурске вечери када је дошло до поплава.

"Отказали смо матуру и организирали се за помоћ народу. Радимо у три смјене и помажемо пацијентима, љекарима, сестрама... Радимо све што се од нас тражи: од дијељења терапије, преко храњења, па до купања пацијената. Ту су с нама и ученици из првих, других и трећих разреда", каже Иван и напомиње како му је ово истински матурски рад и лекција коју никад неће заборавити.

"Памтит ћу до краја живота све ове људе, који нам се нон-стоп захваљују, и то што смо се у овој несрећи сви ујединили", рекао је Иван.

Опћински начелник истиче да је начињена стомилионска штета и да ће требати најмање десет година се опћина врати на стање од прије поплава.

"Кад будемо у прилици да збројимо комплетну штету, плашим се колика ће то цифра бити. Не само да су страдале куће, објекти, цесте и мостови, него и велико пољопривредно земљиште и сточни фонд. Него, сада требамо размишљати како да с најмањим људским жртвама изађемо из заразе која буквално вреба", каже начелник Хаџидедић.

У Оџак је почела помало пристизати хуманитарна помоћ, међутим, оно што им сада највише треба јесу пумпе за испумпавање муља и блата, агрегати, лопате, средства за дезинфекцију, средства за прочишћавање воде, рукавице, маске, чизме, заштитне кабанице...

Извор: Ал Јазеера


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.