Офталмолог Бојан Козомара за БУКУ о опасностима короне: Очи су улазна врата вируса...Мораћемо заборавити на старе навике попут њиховог "трљања"

Могу се чешће укапавати и вјештачке сузе, како би се очи што је могуће више испирале и влажиле, јер се такође вјерује да се вирус лакше и брже шири на сухим слузницама, каже у интервјуу за БУКУ Др Бојан Козомара

Elvir Padalović / 29. април 2020

Foto: BUKA

На опасност од коронавируса први је указао кинески офталмолог, др Ли Wенлианг, и то на начин да је примијетио атипичну пнеумонију (упалу плућа) код пацијената које је лијечио од глаукома (повишеног очног притиска). На жалост, недуго затим, др Ли је преминуо од посљедица коронавируса у својој 33. години. 

Офталмолог из Бањалуке др Бојан Козомара каже како за њега коронавирус није непознат.

„Оно што је дефинитивно новост јесте управо САРС-ЦОВИД 19, јер заправо изненађује својом брзином ширења. Оно што је такође посебно зачуђујуће и новост је у односно на до сада познате вирусе ове врсте јесте да јако брзо погоршава клиничку слику. Неки пацијенти у свијету су од потпуно здравих особа без симптома коронавируса за 24х били на респиратору. Оно што је добро је да је велики број опорављених и да вирус заправо не може негативно утицати на дјецу“, каже он у овом интервјуу за БУКУ
 

Докторе, колика је опасност од уноса овог вируса путем очију?

Утврђено је да су „улазна“ мјеста вируса у наш организам нос и очи, а да се преноси капљично или путем контакта, односно додира рукама. До сада нема много студија, нити других информација о томе како коронавирус утиче на вид и да ли може да проузрокује већа оштећења. Кинески љекари, као тренутно најискуснији, открили су присуство овог вируса код 9 пацијената од 1099 обољелих од ЦОВИД-19, дакле неких 0.8%. Такође, крајем марта мјесеца група научника из Сингапура на 61. узорку суза код 19 пацијената заражених коронавирусом није могло доказати присуство истог. То опет не значи да га нема на рожњачи или конјунктиви. 

На који начин требамо заштитити очи када говоримо о опасности да се инфицирамо короном?

Прво и основно је да избјегавамо блиски контакт и додиривање очију властитим рукама колико год је то могуће. Неки заговарају и ношење, тзв. „брила“, али искрено је немогуће свакодневно функционисати са њима на лицу. Покушајте само ставити „бриле“ и возили ауто, кретати се улицом, и сл. Али зато можемо барем носити диоптријске, сунчане или друге заштитне наочале како бисмо се барем на овај начин заштитили од вируса. Могу се чешће укапавати и вјештачке сузе, како би се очи што је могуће више испирале и влажиле, јер се такође вјерује да се вирус лакше и брже шири на сухим слузницама. На почетку пандемије савјетовано је да се престане са ношењем контактих сочива због могућности ширења вируса. Прије неколико дана, студија Америчке офталмолошке академије је доказала да нема веће могућности за заразу са ЦОВИД-19 ако се свакодневно стављају и скидају контактна сочива. Опет понављам, све је ово ново и за нас офталмологе и сигурно ће морати проћи још неко вријеме да са сигурношћу можемо рећи да ли и како вирус утиче на очи, те како се од њега можемо најбоље заштитити. 

 

 

Сада смо сви лично у ванредној ситуацији када се носе гумене рукавице као вид заштите, како онда у том смислу третирати очи, сви свјесно или несвјесно трљамо очи, да ли скидати рукавице, или? Који би били практични савјети око овог?

Ми се морамо научити живјети са вирусом, у сваком смислу. А то значи и да ћемо морати мијењати неке наше старе навике. Једна од њих је чешање очију. Мислим да је много боље, ако се баш мора, почешати очи чистом марамицом или газом, него скидати па поново стављати рукавице.

Постоје ли симптоми на које су офталмолози упозорени, спомињао се конјунктивитис као могући симптом...

Конјунктивитис је тренутно и једина позната болест настала коронавирусом, уз пратеће симптоме, као што су појачан секрет из ока, блага упала, те у неким случајевима и замућење вида. Опет напомињем, болест је нова, тако да и даље нису познати сви симптоми и сви могући утицаји на око. Искрено се надам да ће све остати на овим, релативно благим симптомима. 

Јесу ли за Вас као неког ко је сваки дан са пацијентима, изненадиле оволике мјере предострожности?

Ја искрено мислим да смо имали среће јер је на челу Министарства здравља др Шеранић, епидемиолог. Када погледате окружење, па чак и Србију, видјећете колико се код њих закаснило са неким мјерама, односно када су затворене теретане, бутици, тржни центри и угоститељски објекти... Посебну захвалност треба исказати према медицинским сестрама и техничарима, помоћном особљу, возачима, али и колегама из Службе хитне помоћи и других интернистичких грана. Међутим, мишљења сам да морамо полако пронаћи и равнотежу између суживота са вирусом и враћања у нормалан живот. Ипак ми ни менталитетом, ни навикама, а ни дисциплином нисмо Кинези да можемо бити затворени у кући 3 мјесеца.

Шта бисте ви препоручили као заштиту поготово сада пред љето, али и током љета?

Једино што можемо сви заједно јесте да пратимо упутства надлежних и придржавамо се свих мјера, посебно оних о хигијени и држању дистанце. Што се тиче очију, ношење диоптријских, заштитних, или сунчаних наочала, као и чешће укапавање вјештачких суза, је тренутно најбољи вид превентиве евентуалних болести ока изазваних коронавирусом. 

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.