Огласила се америчка амбасада у БиХ: Поштујте одлуке Уставног суда

Поводом одлуке Републике Српске да убудуће не сарађује у раду и одлучивању заједничких институција БиХ, док не буде донесен нови закон о Уставном суду, у којем не било било странаца, реаговала је америчка Амбасада у Сарајеву

BUKA portal / 12. фебруар 2020

radio Sarajevo

Позивом, како се наводи, свим странама да поштују одлуке Уставног суда БиХ, а изабране и именоване званичнике да извршавају своје уставне обавезе.

Коментаришући ту одлуку представника Републике Српске да ће на нивоу Босне и Херцеговине обуставити рад у одлучивању по било којем питању из надлежности органа БиХ до усвајања новог закона о Уставном суду БиХ, у чијем саставу не би било страних судија, из Амбасаде су казали за Фену да је Уставни суд Босне и Херцеговине коначни ауторитет који одређује шта Устав БиХ прописује, а шта не прописује.

"Тек треба чути цјеловиту информацију о чему се расправљало на данашњем састанку у Бањалуци. Поштовање уставног поретка и уставних обавеза није дискреционо право већ обавеза у било којој земљи у Европи", навели су из Амбасаде САД у Сарајеву.

Српскии члан Предсједништва БиХ Миолорад Додик изјавио је раније данас да ће у понедјељак на тему одлука Уставног суда бити ријечи на посебној сједници Народне скупштине РС.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.