Огласили се амбасадори Квинте и делегација ЕУ

Саопштење

BUKA / 14. фебруар 2020

Амбасаде Сједињених Америчких Држава, Уједињеног Краљевства, Француске, Њемачке и Италије и Делегације Европске уније/Уреда специјалног представника ЕУ у Босни и Херцеговини дали су заједничку изјаву о посљедњим дешавањима, а након одлуке странака из ентитета Република Српска да не учествују у одлучивању на нивоу Босне и Херцеговине.

"Наш циљ је стабилна, функционална и просперитетна Босна и Херцеговина, у којој ће сви бити задовољни и уживати потпуну заштиту закона. Једнострано повлачење из институција или блокирање процеса доношења одлука у њима, је неприхватљиво и контрапродуктивно без обзира са које стране долази и може само ослабити управо она побољшања и напредак који грађани желе да виде. Они су ти који осјећају стварне посљедице односа које БиХ има са другим земљама и међународном заједницом. То такођер шаље негативну поруку инвеститорима, као и грађанима БиХ, који одлучују да напусте земљу", поручили су у саопштењу.

 

Одлуке Уставног суда БиХ, као и одлуке Уставног суда у било којој земљи, су коначне и обавезујуће, и морају се имплементирати. Пречесто то није био случај. Рјешење питања састава Уставног суда је могуће у склопу прописаних процедура и заједно са ширим реформама које је ЕУ предложила за процес приступања, као што су посљедње Мишљење и Приебеов извјештај", наводе у саопштењу.

"Разговор о таквим могућностима између политичких странака и у Парламенту, путем компромиса и дијалога, је најбољи начин да се ојача владавина права и да се земља доведе до стадија у којем више, захваљујући постојању неовисног правосуђа и јасне подјеле власти, неће бити потребна међународна супервизија.Ми остајемо на располагању да подржимо све искрене напоре са циљем позитивног искорака", поручили су

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.