Огласили се из Алуминија: Нема пара, без финансијске помоћи не можемо покренути производњу..

Управа Алуминија извијестила је јавност како не располаже финанцијским средствима потребним за покретање процеса производње те да обећана средства која су требала бити осигурана до 1. августа још увијек нису уплаћена

BUKA portal / 19. август 2019

 

Из Друштва наглашавају како је за 1.септембра био оквирно постављен термин почетка рада љеваонице, уколико се потребна новчана средства осигурају до 1. августа, међутим, како се наводи у саопштењу, до данас није осигурана потребна новчана потпора те се процес покретања производње није реализирао.

"Тренутачна очекивања јавности су усмјерена на покретање погона Алуминија, и то најприје љеваонице, затим анода те у коначници електролизе, уз задржавање радника. Засад, нажалост, нема назнака које би потврдиле да ће Друштво Алуминиј ускоро располагати новчаним средствима како би се остварило оно што сви прижељкујемо – покретање свих погона Алуминија", наводе из те компаније.

С обзиром да се из средстава Алуминија новац не може осигурати у потпуности, Управа Друштва очекује новчану помоћ и за отпремнине дјелатницима који би планом реструктурирања у почетној фази били технолошки вишак.

"Наглашавамо да ће Друштво, путем одређених интерних ресурса, покушати осигурати дио новца, но не може осигурати сав новац који је потребан да би се провео план збрињавања у предвиђеном року", саопштено је из Алуминија.

Додаје се како је Управа Друштва у контакту с једним потенцијалним инвеститором те се тренутачно доставља потребна документација за обраду података, док се повратне информације и одлуке потенцијалног инвеститора очекују у предстојећем периоду.

Из Алуминија су подсјетили како је прије самог гашења компаније Управа Друштва упознала јавност и Владу ФБиХ са ситуацијом у Друштву те замолила Владу за помоћ у надилажењу проблема који су се, прије свега, односили на неконкурентну цијену електричне енергије коју је Алуминиј д.д. плаћао.

У циљу рјешавања проблема, Управа Друштва је, како се наводи, дала конкретне приједлоге за набаву те формирање цијене струје путем диференције потрошача по снази (изнад 1 ТW цијена, знатно нижа, се формира према Еуропској бурзи) те скретала позорност на неутемељено укључивање цијене ЦО2 цертификата према Алуминију као кориснику ван ЕУ, чиме су трошкови електричне енергије порасли за 8-10 €/МWх.

Нажалост, ниједна иницијатива или приједлог нису били прихваћени, наглашавају из Управе Алуминија.

"Гашењем погона у Алуминију д.д. Мостар, 10. српња ове године, стекли су се сви увјети за проглашење стечаја, због чега је Управа компаније требала поступити по закључку Надзорног одбора за отварање наведеног поступка упућивањем захтјева надлежном суду.

Међутим, недуго након гашења производње, утемељено је 'Кризно вијеће' којега су чинили представници синдиката радника, Надзорног одбора, Управе Друштва, политички представници ХНС-а и Владе Федерације БиХ. На првим је састанцима заузет јасан став да се неће покренути стечај, него да ће се покушати изнаћи рјешење и испитати све могућности поновнога покретања производње уз обвезу збрињавања радника. На тим састанцима је обећана потпора за проналазак финанцијских средстава за поновно покретање производње, те питања исплате отпремнина и увезивање стажа (напомињемо како је дио овог процеса у фази рјешавања)", наводи се даље у приопћењу.

Након тога Управа Друштва је кренула у реализацију задатака које је добила путем састанака Кризног вијећа, израдила је План реструктурирања компаније и Правилник о организацији и систематизацији радних мјеста.

Према том плану, почетка рада творнице подијељен је у три фазе - прво би с радом требао започети погон љеваонице, затим анода те у коначници електролиза. У оквиру прве фазе предвиђено је запошљавање 350 дјелатника, од чега 74 посто у производњи. 

Сукладно тој динамици представљени су и оквирни износи финанцијских средстава потребних за покретање процеса производње, а којима Друштво не располаже.

"Ова компанија била је и остат ће понос Мостара и Херцеговине, стога позивамо све да се прикључе напорима за поновно покретање производње за што засигурно постоји и нада и смисао", поручили су из Алуминија.

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.