Огласио се предсједник Аустрије: Укаљан углед Аустрије, то су срамне слике

Дјеловањем појединих чланова аустријске владе изгубљено повјерење у институције и укаљан углед Аустрије, изјавио је синоћ предсједник Аустрије Александер ван дер Белен (Алеxандер Ван дер Беллен).

BUKA portal / 19. мај 2019

Он сматра да су пријевремени избори неизбјежни. У оштром говору пред медијима Ван дер Белен је истакао да су слике које се од синоћ могу видети у Аустрији показале лошу страну понашању која не одговара ни земљи, а ни грађанима.

-То су срамне слике, а нико у Аустрији не треба да се стиди. Такви нисмо, таква није Аустрија. Оно што показују те слике је дрско непоштовање грађана. Функционери Републике су злоупотребили повјерење грађана, а то не толеришем - нагласио је предсједник.

Ван дер Белен је нагласио да грађани морају имати могућност да се ослоне на власт, државне функционере и институције.

-Морамо сви да имамо повјерење у институције, јер су оне основ демократије. Ако се то повјерење пољуја онда је дјеловање владе доведено у питање, а то је сада случај. Ситуација је тренутно несагледива, али у њој видим као своју одговроност да се побринем да наша земља буде стабилно вођена кроз наредне седмице.

У том духу сам са канцеларом Себастијаном Курзом договорио пријевремене изборе. Сутра ћу договорити даље кораке с њим – најавио је. Према његовим ријечима, сада треба урадити све што је неопходно да се врати повјерење грађана. Данашње оставке су само први кораци, рекао је и додао да је потребна јасна и пуна истрага од стране извршних и правосудних власти.Указао је и на централну улогу коју имају независни медији у либералној демократији, те додао да су они у овом случају преузели потпуно своју одговорност.

-Наши грађани имају право на владу у коју могу имати поверење, која ужива углед у Европи и читавом свијету. Коме год гласачи дају повјерење мора обављати своју дужност у том духу – поручио је.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.