Огњен Радумило, академски сликар за БУКУ: Ако не будемо улагали у образовање нећемо далеко стићи

Огњен Радумило академски је сликар из Бањалуке који своје знање и умјеће није фокусирао само на платно и кист него је проширио своју палету интересовања на друге области везане за визулену умјетност.

Ernest Bučinski / 13. мај 2019

Foto: BUKA

 

Таленат за сликање открио је још као седмогодишњак када је несретном околности морао да буде везан за кревет због пукнућа кости на нози. Тада је почео да се занима за стрипове. У почетку их је само читао а касније је и сам кренуо да црта и осмишљава своје стрип хероје.

"Стрип је кривац што сам заволио цртеже и на прву сам се заљубио у тај визуелни доживљај. Касније сам схватио да једино визуелно размишљам и памтим. Ја никада нисам неке лекције "бубао" него сам на тај визулени начин схватао текст који бих прочитао", започео је своју причу Огњен у разговору са новинаром БУКЕ. Радумило је са цртњем озбиљније почео да се бави у својој једанаестој години. Са осмјехом се присјећа да му је први лик који је нацртао био је легендарни Фреди Кругер, лик из хорор филма и стрипа.

"Можда сада звучи помало смјешно, али као клинцу он ми је био визуелно јако интересантан", тврди Радумило. Након гомиле папира које је овај талентовани човјек потрошио цртајући своје омиљене ликове и сликајући аквареле, што је касније претворио у право мајсторство, дошло је и вријеме његовог академског образовања на Бањалучкој ликовној академији. То је она фаза када се од аматера полако постаје професионалац, а Огњен тврди да му је академско школовање помогло највише у томе што је напокон научио како се заправо учи.

"Ја иначе схватам животни процес као процес учења и играња. Ако се то успије свести на једно онда долазимо до врхунца и тада можемо да испољимо свој таленат у највећем капацитету", тврди сликар.

 


Међутим, на трећој годино студирања Огњен је закључио да неће моћи живјети само од сликарства, нити је хтио да послије студирања буде професор, па се додатно почео усавршавати у пољу графичког дизајна.

"Ја сам из професорске куће, отац ми је предавао стручне машинске предмете и нисам био спреман да идем његовим стопама. Зато сам одлучио да се опробам у компјутерској технологији и дизајну. Своју прву опрему сам купио тако што сам неколико мјесеци био помоћни радник код једног водоинсталатера и на тај начин зарадио новац за компјутер", присјетио се Огњен.

Након тога услиједило је његово усавршавање у графичком дизајну и 3Д анимацији. Након пола године листања стручне литературе од пар хиљада страница успио је да постигне запажене резултате, а касније је за своје знање добио и новчану сатисфакцију, јер се ангажовао у локалним ТВ станицама као графички дизајнер.

Радумило је аутор и видеоспотова које је радио за музичаре Вању тхе Фрог и бендове Таттоо и Кликери. Анимирао је цртић "Јежурко јежић", а израдио је и видео игрицу "Јежуркова азбука" у виду апликације за мобилне телефоне која се може бесплатно скинути на интернету. Апликација омогућава дјеци да на заниљив начин брже науче ћирилично писмо.

Ипак, Радумило није одустао од класичног сликарства па је са својим колегама отворио приватну галерију. Убрзо је и увидио да ствари не стоје баш најсјајније.


"Након студија изнајмио сам простор са још двоје сликара. Простор смо преуредили и отворили галерију у центру Бања Луке. Нисмо имали подршку ни од кога, ипак мислили смо да ћемо од продаје слика моћи да измирујемо обавезе. Међутим, иако је на отварањима изложби било пристојно људи слабо ко је слике куповао, па сам простор касније користио више као атеље него галерију, јер преко дана нас нико није посјећивао. На крају сам био приморан да галерију затворим", казао је сликар. У шали је рекао да су људи овдје толико заинтересовани за сликарство да их у галерије не можеш утјерати ни пушком, а камоли сликом.


Он тврди да је проблем у томе јер је класично сликарство тренутно у овом граду замрло.

"Овдје је јако мало сликара који су постигли успјех бавећи се искључиво сликањем. Изузетак је Раденко Милак који је са наше академије, а постигао је планетарни успјех. Проблем је јер се овдје премало, готово нити мало, улаже у сликарство и културу. Заиста не знам како је могуће да Бањалука завриједи да буде проглашена градом културе. Овдје фали свијест, не естаблишмента или постављених људи на функције, него фали свијест обичних грађана", каже сликар и додаје да је наше образовање генерално на слабом нивоу.

"Ми немамо свијест о томе ни ко смо ни шта смо. Премало познајемо сопствену културу, па како онда да ишта сазнамо и о другима. Слабо да ишта знамо и од своје традиције, јер нову генерацију не занимају те ствари", каже Радумило.

Он тврди да би држава требала много више да улаже у образовање и да даје повластице људима који улажу новац у културу и умјетност, јер без тога се не можемо надати никаквом напретку.

БУКА АРХИВА


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.