Океани топли као да је у њих бачено 3,6 милијарди нуклеарних бомби

Температура океана у 2019. години досегла је рекордну температуру, а темпо којим се они загријавају убрзава се, што упућује на то да се убрзано загријава и планета на којој живимо

BUKA portal / 14. јануар 2020

Ово су резултати новог истраживања објављеног у кинескоме часопису "Адванцес ин Атмоспхериц Сциенцес".

Прошлогодишња температура океана била је у просјеку за 0,075 степени Целзијуса изнад просјека измјереног између 1981. и 2010. године, показала је анализа. Иако се то можда чини изузетно малим растом, заправо се ради о огромној количини топлоте распрострањене свјетским океанима.

"Количина топлоте коју смо распрострли океанима, једнака је топлоти коју би произвело 3,6 милијарди атомских бомби бачених на Хирошиму", рекао је Ченг Лиђинг, главни аутор студије и ванредни професор на Институту за атмосферску физику на Кинеској академији наука.

Научници су израчунали да су, како би постигли раст од 0,075 степени, океани морали да приме 228 секстилиона джула (228 милиона на шести) или око 3,6 милијарде пута већу количину топлоте ослобођене бомбардовањем Хирошиме.

"Ово су измјерени подаци и необориви су. Додатни су доказ глобалног загријавања", рекао је Ченг.

Он је додао да у објашњењу оваквог загријавања нема ниједне друге разумне алтернативе осим људске емисије издувних гасова.

Ченг и колеге си упоредили податке прикупљене од 1987. до 2019. с подацима из раздобља између 1955. и 1986. Установили су да је у посљедњих шест деценија загријавање било око 450 посто веће него у претходном периоду, што указује на велико повећање стопе глобалних климатских промјена.

Другим ријечима, загријавање у периоду од 1987. до 2019. године било је четири и по пута брже од оног у раздобљу од 1955. до 1986.

"Кључно је да схватимо коликом се брзином ствари мијењају", рекао је Джон Абрахам, коаутор студије и професор на Универзитету Сент Томас у Минесоти.

"А ово је страшна вијест... и тек врх леденог брега у односу на оно што нам се тек спрема", казао је он.

Загријавање океана може да проузрокује топлотне таласе, што може довести до великих губитака када су у питању морска флора и фауна, и утицати на формирање чешћих и разорнијих урагана, као и екстремнијих временских прилика.

Истраживачи кажу да људи могу и даље да раде на промјенама када је ријеч о њиховом утицају на климу, али истовремено упозорава да ће океанима бити потребно много више времена да се рехабилитују и да реагују, него што ће бити потребно атмосферском и копненом окружењу.

Топлији океани утичу на отапање леда, што узрокује раст нивоа мора. Током прошле деценије измјерен је и највећи раст нивоа мора од 1900. године. Научници до краја вијека очекују пораст нивоа мора за око један метар, што је довољно да широм свијета на расељавање буде приморано око 150 милиона људи.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.