Окривено гдје је научник који каже да је створио генетски модификоване бебе

САЗНАЛО се гдје се налази кинески знанственик Хе Јианкуи који је прошлог мјесеца подигао прашину у цијелом свијету

BUKA portal / 02. јануар 2019

САЗНАЛО се гдје се налази кинески знанственик Хе Јианкуи који је прошлог мјесеца подигао прашину у цијелом свијету након што је изјавио да је генетски модифицирао бебе, пише Сциенце Алерт.

Наиме, према информацијама Неw Yорк Тимеса, генетичар Јианкуи налази се у просторијама свеучилишта у којем је запослен, а чувају га заштитари.

Није познато раде ли чувари за кинеску владу, Свеучилиште Университy оф Сциенце анд Тецхнологy у Схензхену или за неку другу организацију, но њихово присуству указује на то колико је његово истраживање узрујало јавност и знанствену заједницу.

Нитко није знао гдје је

Знанственик Хе Јианкуи недавно је нестао тј. нитко од познаника га није видио тједнима. Кинеска влада осудила је његову студију и суспендирала даљњи рад на тој врсти истраживања. Околности нестанка Хеа Јианкуиа заинтересирале су многе, није било јасно је ли се сам добровољно скривао од очију јавности или га је нетко присилно држао у некој врсти притвора, пише Сциенце Алерт.

Неw Yорк Тимес пише да знанственик борави у апартманској згради за госте која се налази на подручју факултета и у којој иначе одсједају гостујући предавачи. Зграду сада штити десетак заштитара који не носе униформе и који су се одбили представити новинару Тимеса.

Хеу Јианкуију је дозвољено обављати телефонске позиве и комуницирати преко електроничке поште те је у редовном контакту са својим пословним колегама.

"Неодговорно се понио према својим запосленицима"

"Неодговорно се понио према својим запосленицима, пословним партнерима и инвеститорима", рекао је Лиу Цхаоyу, који је заједно с Јианкуијем основао компанију Виеномицс. Твртка Виеномицс бави се неовисним генетичким истраживањем.

"Није нас упозорио да ће на конференцији генетичара објавити да је створио генетски модифициране бебе и све нас је тиме ставио у незгодну ситуацију", додао је.

Свеучилиште и полиција одбили су дати изјаве за Неw Yорк Тимес. Према допису до којег су дошли запосленици Тимеса, никоме на свеучилишту није дозвољено разговарати с новинарима о генетичару Хеу Јианкуију.

Опасно за заметак

Подсјетимо се, крајем студеног 2018. године одјекнула је вијест да је кинески знанственик Хе Јианкуи, први пут у повијести, успио створити генетски модифициране бебе које ће бити отпорне на вирус ХИВ-а којим су били заражени њихови очеви. Притом се користио иновативном ЦРИСПР-цас9 технологијом за коју многи знанственици кажу да је тек у зачетној и експерименталној фази развоја те да није прикладна за тестирање на људима.

Многи генетичари двоје је ли процедура сигурна за заметак и хоће ли имати кобне посљедице по дијете у будућности ако се примијени у његовом раном стадију развоја.

Поступак генетског модифицирања заметка забрањен је у многим земљама. У Великој Британији таква процедура је допуштена искључиво у знанствено-истраживачке сврхе, али је притом и строго регулирана.

Наводни експерименти Хе Јианкуија подигнули су прашину у цијелом свијету и унутар знанствене заједнице покренули расправу о озбиљним етичким посљедицама таквих поступака. Многи сматрају како је потребна нека врста глобално обвезујућег договора који би регулирао експериментирања те врсте диљем свијета.

Тврдње Јианкуија о успјешном генетском модифицирању још увијек нису потврђене, мада је он рекао како је послао свој рад на преглед једном знанственом часопису.

"Дно професионалне етике"

Убрзо након објаве кинеског знанственика о успјешном стварању генетски модифицираних беба, свеучилиште у којем ради оградило се од његових поступака, а кинеска влада суспендирала је његов даљњи рад.

"Таквим знанственим поступцима јасно се крше кинески закони. Експерименти такве природе шокантни су и неприхватљиви, они су дно професионалне етике", рекао је Xу Нанпинг, кинески министар знаности и технологије.

Индеx


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.