Олакшано матурантима: Објављен списак најтражених послова у БиХ

Агенција за рад и запошљавање БиХ, другу годину заредом, објавила је на једном мјесту информације о потребама на тржишту рада у Босни и Херцеговини,

BUKA portal / 21. мај 2019

Агенција за рад и запошљавање БиХ, другу годину заредом, објавила је на једном мјесту информације о потребама на тржишту рада у Босни и Херцеговини, а с циљем да матурантима основних и средњих школа у БиХ пружи информације о потребама тржишта рада, те да им олакша избор за наставак школовања.

Према ријечима директора Агенције за рад и запошљавање БиХ, Мр. Муамера Бандића „избор занимања је битан тренутак у животима младих људи и неопходно је прије доношења овако важних одлука имати квалитетне информације које могу помоћи у одабиру занимања, јер потребе тржишта рада су важан фактор приликом одабира занимања.“

Директор Агенције за рад и запошљавање БиХ је поново апеловао на младе људе да приликом избора занимања не воде рачуна о дужини или тежини школовања, већ о будућности и могућности да научено примјене на радном мјесту: „Боље је да се млади људи одлуче за образовање које ће трајати мало дуже, али које ће им олакшати проналажење посла, него краће и лакше образовање, али да на крају буду само статистика на евиденцијама незапослених особа“.

„Ове године потрудили смо се да још унаприједимо информације са тржишта рада, па тако сви заинтересирани могу детаљно, по занимањима, видјети колико је незапослених особа, а колико се особа одређеног занимања запослило у претходној години. Ове информације су представљене за сваки кантон у Федерацији БиХ, за ниво Републике Српске и ниво Брчко дистрикта БиХ. Такођер, као и прошле године дали смо на нивоу Босне и Херцеговине преглед по 5 најбројнијих занимања на евиденцијама незапослених особа“, рекао је Бандић.

„На основу података које објављују институције надлежне за домаће тржиште рада (ентитетски заводи за запошљавање, кантоналне службе запошљавања и Завод за запошљавање Брчко дистрикта БиХ), а према броју објављених огласа евидентно је да је ситуација са суфицитарним и дефицитарним занимањима слична већ неколико година. Када је ријеч о високо образованим особама (ВСС) најтраженија звања су она везана за ИТ сектор (ИТ инжињер, софтвер инжињер), затим инжињер електротехнике, грађевински инжињер, дипломирани фармацеут, доктор медицине-специјалиста. Поред ових звања, по броју огласа тражени су и дипломирани економисти и правници, с тим што због хиперпродукције овог кадра њих има и највише на евиденцијама незапослених. Поред економиста и правника, и даље је највећи број незапослених високообразованих особа међу криминалистима, политолозима, журналистима и социјалним радницима“, навео је Бандић.

„Највећа потражња за радницима са средњом стручном спремом (ССС) је за продаваче и угоститеље, посебно конобаре, а и даље су тражени оператери за унос података, радници у цалл-центрима. Од особа са средњом стручном спремом на евиденцијама незапослених је највише економских техничара, машинских техничара, матураната гимназије, медицинских сестара и саобраћајних техничара“, саопштио је Бандић

„Када је ријеч о радницима са ВКВ и КВ квалификацијом, најтраженији су шивачи, вариоци, тесари, зидари, бравари. Овдје треба узети у обзир да је потреба за неким од наведених занимања далеко већа од неких других. С друге стране највише незапослених са ВКВ и КВ квалификацијом има међу возачима моторних возила и фризерима“, рекао је директор Бандић.

Детаљне информације о најтраженијим занимањима можете наћи овдје, а информације о 5 најбројнијих занимања на евиденцијама незапослених можете наћи овдје.
 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.