Олдос Хаксли – цитати вијесника новог доба

Предодређен да буде лекар, рођен у породици познатих научника и писаца, Олдос Хаксли је имао утабану стазу која га је водила до академских врхунаца, све док није сазнао да болује од кератитиса, који ће га неко време учинити практично слепим.

Buka / 22. новембар 2019

 

Испало је да је болест иницирала испуњење неких других капацитета које је Хаксли поседовао уписао је и завршио факултет енглеског језика и књижевности. Након тога почиње да се развија каријера једног од најблиставијих умова светске књижевности XX века.

Олдос Хаксли је највише препознатљив по дистопијском роману Врли нови свет, у коме описује будућност човечанства под влашћу технократских елита и капиталиста, алудирајући именима ликова на политичке и економске владаре времена у којем је писао ову књигу. Овим романом пророчки је описао начине манипулисања друштвом који су данас увелико присутни.

Поред овог дела, он је аутор и романа Контрапункт и Острво, филозофског дела Вечна филозофија, неке врсте његовог духовног погледа на свет, као и Врата перцепције по коме је славна музичка група Дорс добила име.

Олдос Хаксли је био радозналог духа, свестран, ерудита, интересовале су га разне области од природних наука и књижевности преко парапсихологије, религије и филозофије. У жељи за што већим сазнањем екпреиментисао је са психоделичним дрогама и упознавао са са далекоисточним духовним концептима.

Овим цитатима можемо само упознати делић онога шта представља Олдос Хаксли и његово дело.


Сваки човек који зна да чита има моћ да себе учини бољим, да умножи начине свог постојања и да свој живот учини испуњеним, значајним и занимљивим.


Интелектуалац је особа која је открила нешто интересантније од секса.


Нико не тражи од вас да будете ишта друго сем човек. Човек, утувите. А не анђео или ђаво. Људско биће које на затегнутом конопцу корача опрезно, уравнотежено, са умом, свешћу и духом на једном крају мотке за одржавање равнотеже и телом и инстинктима и свим оним што је несвесно, земаљско и тајанствено на другом крају. А бити уравнотежен је ђаволски тешко.


Нема слободе на овоме свету, постоје само позлаћени кавези.


Што је код некога већа моћ и оригиналност ума, то он више нагиње религији и самоћи.


Треба да сазнаш истину и истина ће од тебе направити лудака.


А логика је, у светлости живе истине, само бесмислица. Можете изабрати што вам је воља, логику или живот. То је ствар укуса. Неки људи више воле да буду мртви.


Кроз уметност човек се највише приближава Богу.


Што човек дуже живи, утолико са више зла неминовно долази у додир. Нико не долази неминовно у додир с добрим. Човек не наилази на више добра самим тим што дуже живи. Људи су увек обраћали пажњу само на проблем зла, искључиво, као да је природа добра нешто очевидно. Али она није нимало очевидна. Постоји проблем добра који је тежак бар колико и проблем зла.


Осетљив човек не може обићи свет и вратити се са истом животном филозофијом с којом је кренуо.


Права љубав, безмерна и бескрајна љубав, може да постоји само у вечности. Љубав је неспојива са животом. Жеља истинских љубавника није да живе заједно, већ да умру заједно.
Није рђаво бити циничан ако човек зна када да се заустави.


Све велике истине су очигледне истине. Али нису све очигледне истине велике.


Ако млади уметници заиста желе да изнесу доказ своје храбрости, нека нападну чудовиште очигледности и поразе га, нека га сведу на стање припитомљене домаће животиње, а нека не беже од њега.


Жуди ли човек за спасењем, то спасење треба да буде сада и овде. Спасење није на ономе свету, оно је овде.

 

Култивиши се

 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.