Олуја из Шпаније се сели ка Балкану

Олуја Филомена због које је прошле недеље Мадрид био паралисан снијегом, сели се преко Средоземља, већ је захватила источне дијелове Балкана и наставља преко Србије према Грчкој и Турској.

BUKA portal / 13. јануар 2021

Због Филомене је у Мадриду пала незапамћена количина снијега, а температура се спуштала и до рекордних -36 степени.

Био је то први снијег у Мадриду за посљедњих 10 година, а нападало га је око пола метра. Толико снега главни град Шпаније није забиљежио у посљедњих 50 година. Истовремено је на Гибралтару за само два дана пала мјесечна количина кише.

Метеоролошкиња и колумнисткиња хрватског портала Индеx Дуња Маз каже да се посљедњих година уврежило правило да се урагани преименују и када као вантропски циклони долазе у Евопу, а имена им дају земље које се прве нађу на њиховом удару.

"Али, звали ми тај циклон Филомена или не, чињеница је да је то исти систем, иако је у међувремену, проласком кроз Средоземље, доживио неколико промјена. Он је сада дошао до Јонског и Егејског мора и наставља даље према истоку. Тим крајевима, првенствено Турској, али и дијелу Грчке, донијеће неуобичајене падавине", каже Дуња Мраз.

Додаје да су то релативно неуобичајене ситуације за овај дио свијета, али подсјећа да је посљедњих зима већ било снажних олуја које су донијеле незапамћен снијег у јужне дијелове Европе, па и до севера Африке.

Дуња Мраз наводи да ће премјештање овог циклоналног система према истоку са запада проузроковати повлачење хладног ваздуха са сјевера, из поларног круга, према југу, и да се тај изразито хладан ледени талас очекује и у Хрватској.

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.