Омбудсмени отворили шест предмета у случају Драгичевић

Омбудсмен за људска права БиХ Љубинко Митровић потврдио је данас да су отворили шест предмета у вези са страдањем бањалучког младића Давида Драгичевића, међу којима и оне који се односе на привођења и понашање полиције 25. и 30.децембра

BUKA portal / 11. јануар 2019

Омбудсмен за људска права Босне и Херцеговине Љубинко Митровић потврдио је данас да су отворили шест предмета у вези са страдањем бањалучког младића Давида Драгичевића, међу којима и оне који се односе на привођења и понашање полиције 25. и 30.децембра, након окупљања грађана у центру Бањалуке.

Подсјетио је да су по службеној дужности 10. маја први пут отворили предмет “Драгичевић” те да је недуго затим иницирао разговор с оцем страдалог младића, као и које информације су тражили од полиције, тужилаштва и других институција те нагласио да настављају да прате истрагу.

Када су у питању дешавања од 25. децембра 2018.године, отворили су, каже, четири нова предмета, од тога један по захтјеву Транспаренцy интернатионала у БиХ, један о учешћу дјеце на окупљању те по питању да ли су раније пријављени скупови групе “Правда за Давида”, затим ко је привођен од грађана, задржаван у притвору, какво је било понашање према тим особама, као и о информацијама о малтретирању новинара.

Након тога се, каже, догодио 30.децембар, те су Омбудсмени поново отворили нови предмет и затражили од надлежних податке ко је тада приведен од грађана и све друго што се дешавало.

Податке су, прецизирао је, тражили поново и од полиције и тужилаштва.

- Дубоко смо инволвирани у овај случај о којем полиција и тужилаштво морају да кажу шта се десило и морају да ставе тачку на тај предмет – рекао је Митровић новинарима у Бањој Луци.

Потврдио је да осим Давора Драгичевића, с којим су Омбудсмени иницирали разговор, њима се нико није обраћао из групе “Правада за Давида”.

Омбудсменка Нивес Јукић потврдила да се грађани БиХ и даље највише жале да дужину трајања судских и управних поступака, а њена колегиница Јасминка Джумхура је додала да је чињеница и да су и медији у БиХ такођер субјект напада те додала да држава у којој се крше та и права на слободу окупљања и изражавања има озбиљне разлоге за забринутост.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.