ОНЕ СУ ПОМЈЕРАЛЕ ГРАНИЦЕ КАД ТО НИЈЕ БИЛО ЛАКО: Жене које су се бориле за све нас!

Промоција књиге #ЖенеБиХ у Бањалуци

Maja Isović Dobrijević / 16. август 2019

Autorice projekta #ŽeneBiH - Masha Durkalić, Hatidža Gušić, Amila Hrustić. Foto Imrana Kapetanović

 

У оквиру осмог по реду Викенда активизма, који ће се одржати у Бањалуци одржава се промоција књиге #ЖенеБиХ, ауторица Амиле Хрустић Батовања, Масхе Дуркалић и Хатидже Гушић.

Промоција ће се одржати у цафе бару Еклектик у Бањалуци (Краља Петра И Карађорђевића 65а) сутра , 17. августа, с почетком у 21 сат.

Књига #ЖенеБиХ је умјетничка, активистичка и истраживачка иницијатива која садржи биографије више од 50 бх. жена које су разбијале стереотипе, унапређивале права жена и залагале се за еманципацију. Сваку од жена илустрирала је по једна илустраторица/дизајнерица/умјетница из БиХ.

Ово је књига о првим умјетницама, списатељицама, хуманитаркама, народним хероинама, редитељицама, научницама, музичаркама, докторицама, активисткињама, професорицама и другим изузетним женама из БиХ.

Књига #ЖенеБиХ слави жене које су одлучиле да се школују онда када то женама није било дозвољено, које су биле (и јесу) амбасадорице бх. умјетности и културе у свијету; које су се залагале за женска права у вријеме када она уопће нису постојала; које су положиле своје животе за борбу против фашизма; које су постигле свјетске успјехе у пољима свог дјеловања и које су биле или јесу једно од највећих блага које БиХ има.

О књизи ће на промоцији говорити Масха Дуркалић, једна од ауторица књиге. Разговор ће модерирати Милица Пралица, а гошћа ће бити и Милкица Милојевић, новинарка и активисткиња, те прва фудбалска суткиња у БиХ и једна од жена уврштених у књигу #ЖенеБиХ.

Масха Дуркалић раније је за БУКУ рекла да би било добро када би жене у БиХ феминистички активизам почеле посматрати као начин да постигну више видљивости, као и да остваре више родне равноправности.

"То, нажалост, још увијек није случај. Феминистички активизам је прилично изолован, и ограничен махом на активности невладиних организација, што је уреду и разумљиво с обзиром на околности, али активизам је за све, и припада свима. Активизма никад не треба бити доста у том смислу, но активизам који ће скренути пажњу на женска права би требао бити конкретан у својим циљевима, а поготово у изведби. Кроз реализацију свих активности иницијативе #ЖенеБиХ трудиле смо се бити што конкретније у ономе што смо радиле, не би ли оно што, такорећи, иза ове иницијативе остаје, било употребљиво и за друге људе, групе, иницијативе, пројекте, поготово у активистичком смислу. #ЖенеБиХ је умјетничка, истраживачка и активистичка иницијатива, и наша је највећа жеља да све што је у склопу ње произведено пронађе своје мјесто у будућности, у неким новим истраживачким, умјетничким и/или активистичким иницијативама. Коначно, сам активизам не може бити продуктиван ако јасно и гласно не захтијева оно што је потребно, а то је, барем у овом случају, родна равноправност. Ми смо направиле читаву књигу да бисмо скренуле пажњу на потребу за родном равноправношћу и већом видљивошћу женских постигнућа, и ова књига је наша порука бх. јавности да жене требају и морају бити равноправне у бх. друштву", рекла је Масха.  

ВИКЕНД АКТИВИЗМА

 

Осми „Викенд активизма“ ове се године одржава од 16. до 18. августа у парку “Младен Стојановић“ у Бањалуци. Циљ овог догађаја је развијање критичке свијести код младих, кроз сагледавање актуелних друштвених и политичких проблема у Босни и Херцеговини.

 

Ограничен број примјерака књиге #ЖенеБиХ ће бити доступан за куповину и у цафе бару Еклектик на дан промоције.

Везан текст:

#ЖенеБиХ: Након толико историје која је била исписана мушким постигнућима, крајње је вријеме да се присјетимо женских

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.