ОНИ НЕ ЧЕКАЈУ ПОСАО: Ово су најтраженија и најплаћенија занимања у БиХ

Шта се тражи, шта се плаћа…

T.Čalić / 09. јул 2018

Свакодневно се говори и пише о одласку бх. грађана на рад у иностранство, упркос бројним огласима за послове који се нуде у БиХ. Стога смо провјерили који послови у нашој земљи се нуде и колико су плаћени. 

Према анализи тржишта рада портала Посао.ба на чијем је сајту у 2017. години отворено преко 22.000 послова,  посљедње три године у БиХ континуирано расте број радних мјеста.

Према њиховој анализи највише посла има за продаваче, кухаре и фризере, а просјек плата за ова радна мјеста се креће од 500 до 550 КМ.

Међу најплаћенијим занимањима у категорији десет најтраженијих занимања су програмер (1.350 КМ) и комерцијалиста (800 КМ). 

Када је ријеч о географској распрострањености понуде и потражње, највише понуда је у већим градовима БиХ, па је тако на првом мјесту према понудама послова Сарајево са потом слиједе Бања Лука и Мостар.

На Порталу Посао.ба  такође тврде да за одређеним занимањима већ дужи период постоји учестала потражња, али не и понуда на самом тришту рада, што јасно имплицира да образовање није усклађено са тржиштем рада. Све је евидентнији и још једном проблем - све је мање кадра квалификованог за обављање занатских послова.

“Често се дешава да су компаније принуђене да врше додатну едукацију и професионално усавршавање како би адекватним кадром затварале позиције  као што је, примјера ради, ЦНЦ оператер, обућар, радник у шиваони и слично. Иако се интензивно ради на реформи образовања, до сада се није показало да то знатно утиче на кретање промјена у позитивном правцу, те очекујемо да се такав тренд неће наставити”, поручују са портала Посао.ба

Иако је образовање одувијек била предиспозиција за добар посао, растући је тренд да потенцијални послодавци радије упошљавају кадрове с тзв "софт скиллс", те инсистирају на познавању страних језика, рада на рачунару и позитивном ставу.

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.