ОНИ СУ НАПРАВИЛИ РЕВОЛУЦИЈУ: Познати су по прекомјерном раду, увели краћу радну седмицу, а резултати су импресивни

У земљи познатој по прекомјерном раду и дугим радним сатима тражи се одговор на све алармантније стање на тржишту рада.

BUKA portal / 06. новембар 2019

У септембру ове године јапанска подружница технолошког дива Microsoft провела је експеримент на радном мјесту.

Скратили су радни тједан на четири дана, дајући запосленицима слободан и плаћени петак. Подаци прикупљени у том раздобљу показали су да је продуктивност тих запосленика скочила за 40 посто у односу на исти мјесец прошле године.

У земљи познатој по прекомјерном раду и дугим радним сатима тражи се одговор на све алармантније стање на тржишту рада. Јапанци се, наиме, боре с кроничним недостатком радне снаге и популацијом која брзо стари.

Зато су запосленици Мицрософта Јапан, запослени на пуно радно вријеме, добили сваки петак у коловозу слободан и плаћен, а уз то су и њихови дневни састанци скраћена на 30 минута и потицао се разговор с колегама преко Скyпеа умјесто лицем у лице.

Међу радницима у програму, њих 92 посто казало је да су задовољни скраћеним радним тједном. Пожалили су се, међутим, на одређени број надређених који нису разумјели те промјене у стиловима рада, али и изразили забринутост да би краћи радни тједан могао бити проблематичан клијентима.

Тијеком зимских мјесеци, Microsoft планира одржати још један експериментални програм. Овај пут радници неће добити плаћене слободне дане, али ће их се потицати да узимају слободне дане на властиту иницијативу, на, како наводе, "паметан и флексибилан начин".

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.