ОНИ СУ ОЧАЈНИ: Ова регија на Јадрану даје 50.000 марака свима који се доселе, могу радити што год желе…

"Могу радити било што, отворити пекару, продаваоницу уредског прибора, ресторан, било што. То је начин да удахнемо живот у наш град, успут повећавајући популацију"

BUKA portal / 12. септембар 2019

Талијанска регија Молисе новим становницима нуди 25.000 еура ако се населе у неко од њених села, из којих су се млади иселили.

У Молисеу живи око 2.500 људи који говоре молишки хрватски дијалект, темељен на штокавској икавици.

Молисе се налази између Апенина и Јадранске обале, а познат је по својим националним парковима. Успркос прелијепом окружењу, његова популација драстично опада. Од 2014. број становника се смањио за 9000, а у девет градова који се налазе у покрајини лани није рођено ниједно дијете.

Начелник опћине Донато Тома објавио је да ће свако село с мање од 2.000 становника давати 700 еура мјесечно пуне три године свима који се доселе на њихово подручје и покрену неки обрт или твртку.

"Могу радити било што, отворити пекару, продаваоницу уредског прибора, ресторан, било што. То је начин да удахнемо живот у наш град, успут повећавајући популацију", рекао је за Гуардиан.

Усто, обећао је да ће сваки градић добити 10.000 еура мјесечно за побољшање инфраструктуре и културне понуде.

"Није само ствар у повећању популације. Људи морају имати инфраструктуру и разлог да остану, иначе ћемо за неколико година опет бити на истом мјесту", додао је.

Молисе није усамљен, добар дио Италије бори се с падом популације, а на подручју цијеле Италије број становника је од 2014. до 2018. пао за 677.000 Тренутно је у Италији 55 милиона становника, што је најнижа бројка у задњих 90 година.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.