Они су побиједили вирус, већ 28 дана без нових случајева короне

Смањење броја нових случајева довело је до укидања мјера социјалног дистанцирања у државама широм Аустралије.

BUKA portal / 27. новембар 2020

 

Аустралијска држава Викторија, која је некада била жариште ковид-19 у земљи, већ 28 дана није пријавила ниједан нови случај болести, што је праг за који се обично сматра да значи искорјењивање вируса из заједнице.

Викторија такође више нема ниједан активни случај болести откако је посљедњи пацијент оболио од ковид-19 оптуштен из болнице раније у току ове недјеље, преноси Ројтерс.

Друга држава по величини у Аустралији у августу је забиљежила 700 нових случајева заразе у једном дану, највише од почетка пандемије, док је активних случајева болести било близу 8.000.

Ширење вируса заустављено тек након што су уведене мјере карантина које су на снази биле преко 100 дана, када је око пет милиона људи који живе у Мелбурну било затворено у својим домовима.

Мјере карантина успориле су економски опоравак Аустралије од прве рецесије у посљедње три деценије коју је изазвало затварање предузећа у марту.

Смањење броја нових случајева довело је до укидања мјера социјалног дистанцирања у државама широм Аустралије.

Тасманија је посљедња држава Аустралије која је у петак отворила границе за становнике Викторије. Ово острво затворило је границе још у марту.

Званичници Аустралије тврде да ће дугорочни повратак на уобичајено стање обезбиједити само ефикасна вакцина против ковид-19.

Аустралија је постигла договор о набавци четири вакцине, а влада планира да купи 33,8 милиона доза. Највише наде се полаже у вакцину компаније “АстраЗенека”, а која се већ производи у земљи.

У Аустралији је до данас забиљежено скоро 28.000 случајева ковид-19, што је знатно мање него у многим другим развијеним земљама. Од посљедица болести преминуло је 905 пацијената, а више од 90 одсто смртних случајева забиљежено је у Викторији.

 

(Танјуг)


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.