Опасност вреба иза екрана

Овдје говоримо о једном од најкомплекснијих видова криминала. Особе које су у њега укључене веома су спретне и чак их ни одрасли не препознају лако....

Maja Isović Dobrijević / 21. август 2019

Foto: Ilustracija

Мушкарац иницијала Г.В. из Градишке ухапшен је у уторак због сумње да је починио кривична дјела искориштавање дјеце за порнографију и упознавање дјеце с порнографијом.

"По налогу поступајућег тужиоца, особа је испитана и пуштена на слободу, а у редовној процедури, против њега ће бити поднесен извјештај за почињена кривична дјела", саопштено је у сриједу из Полицијске управе Градишка.

Кроз овај текст покушали смо да прикажемо ситуацију код нас када је у питању порнографија и да кроз разговор са стручњацима, покажемо како заштитити дијете од оних који су спремни на злоупотребу малишана.

Најмлађим члановима нашег друштва потребна је заштита старијих. Дјеца се не могу сама чувати и због тога је потребно да неко старији буде уз њих, да их подржава, учи и усмјерава. Но, нису сви одрасли вољни да помажу дјеци, има оних који од малишана желе нешто друго, нешто неморално, нешто што не би смјели тражити. То потврђује податак Министарства унутрашњих послова РС у којем се наводи да је један од најприсутнијих облика сајбер криминала у Републици Српској управо дјечија порнографија.

СВИЈЕТ ДЈЕЦЕ

“Дјечија порнографија је термин под којим се подразумијева неколико различитих ситуација:
- Злоупотреба фотографија која дјеца и млади постављају на друштвеним мрежама, са посебним нагласком на друштвеној мрежи Фацебоок у сексуалне сврхе одраслих.
- Врбоваје дјеце за сликање од стране одраслих, гдје се те слике касније употребљавају у сексуалне сврхе одраслих.
- Само-снимање сексуалних сцена вршњака и слања видео клипова осталим вршњацима.
(Одређење дјечије порнографије је преузето из истраживања које је спровело Удружење грађана “Здраво да сте” 2010. године)

ЗАКОНИ У РС НИСУ ДОВОЉНО СТРОГИ

Александра Кукољац, координаторица програма дјечијих права у центру “Здраво да сте” рекла је за БУКУ да податак да је један од најприсутнијих облика сајбер криминала у Републици Српској управо дјечија порнографија говори о томе да као друштво нисмо адекватно одговорили на стварне проблеме са којима се дјеца суочавају.

“Ми смо се у организацији бавили анализом овог проблема и заједно са још девет организација прикупили смо информације како ми стојимо у односу на тај проблем. Чињеница је да су дјеца изложена опасностима од злоупотребе од дјечије порнографије и то не само од стране одраслих, већ је дјечија порнографија постала и један од облика вршњачког насиља и злоупотребе”, рекла је Кукољац за БУКУ.

Додала је да су на првом мјесту дјеци потребне информације о томе какве опасности вребају, јер они тога нису довољно свјесни. Образовни систем не нуди дјеци довољно практичних информација о стварима које сачињавају њихов живот сада и у овом тренутку. Интернет је велики дио њихових живота, а дјеца се углавном сама сналазе у томе. Родитељи им веома често нису у могућности дати потребне информације, јер их ни сами немају, а како нам дјеца говоре, нису баш много ни заинтересовани. У посљедње вријеме, појављују се информације за дјецу на сајтовима невладиних организација које се баве дјецом, гдје и дјеца и родитељи могу наћи конкретне савјете, али потребно је интензивније укључивање родитеља у превенцију овог проблема.

“Родитељи могу  прије свега да упозоре дјецу на опасности. Могу да се укључе у њихов живот на један пријатељски начин и да прате активности своје дјеце. То што сједе за компјутером и нису на улици никако не мора да значи да су сигурни и да је то добро за њих. Дјеца желе тај контакт са родитељима, желе да се они заинтересују, наравно не да их контролишу, већ да им буду подршка и помоћ. Родитељима свакако савјетујем да у школама на родитељским састанцима траже да им се помогне у овоме. Школа би требала да помогне родитељима да боље врше своју улогу. Подршка родитељима код нас је скоро непостојећа, сналази се како је ко научио у својој породици или како ко зна. Активности невладиних организација су свакако једна од добрих ствари које стоје на располагању и дјеци и породици, али оне морају бити свеобухватније. Сви морамо урадити више”, објаснила је Кукољац.

Цјелокупно друштво има обавезу да побољша законске прописе који уређују ову област, у складу са међународним документима (Конвенцијом о правима дјетета, Факултативним протоколом, а ускоро ће бити ратификована и Конвенција Савјета Европе о заштити дјеце од сексуалног искориштавања и сексуалног злостављања, која је већ потписана крајем прошле године).

Према мишљењу Александре Кукољац, закони у РС нису довољно строги за оне који угрожавају дјецу дјечијом порнографијом и то је проблем који је већ идентификован.

“Кривични закон у РС не третира посједовање порнографских материјала у којима се појављују дјеца као кривично дјело, уколико се не докаже да је тај материјал предвиђен за дистрибуцију или продају, а то је јако тешко доказати. То је била препрека и у неким досадашњим акцијама које су имале успјеха у разоткривању организованих ланаца који су се бавили дјечијом порнографијом. Постоји спремност да се ово коригује, али се то још увијек није десило. Злоупотреба дјеце у сексуалне сврхе код нас представља подручје у којем има доста тога за мијењање, од законских прописа до подизања свијести о овим проблемима и едукацији и дјеце и родитеља. И то што прије”, истиче она.

Свако од нас може да да свој допринос у оквиру своје породице, са својом дјецом, са дјецом са којом радимо, да их информишемо и упознамо са опасностима и како да се понашају у тим ситуацијама. Успостављање повјерења између дјеце и одраслих је веома важна ствар од које се мора почети. Онда ће дјеца моћи слободније да разоварају о ономе са чим се суочавају и заједно се може потражити помоћ или превазићи опасност.  Дјеца немају повјерења у одрасле и живе у паралелној стварности у којој се суочавају са многим опасностима, не само са дјечијом порнографијом, а одрасли о томе страшно мало знају.

Соња Станчић, дипломирана психологиња, која се годинама бави проблемом дјечије порнографије, рекла је да је ситуација заиста озбиљна, но боји се да јавност још увијек није довољно упозната са тим колико је овај облик криминала заступљен у РС и које су све опасности.

“Још увијек се мисли да се искориштавање дјеце у сврху дјечије порнографије дешава тамо негдје у другим земљма, што заправо јесте и основна замка у недостатку информација и управо то неко веома добро искориштава. Према нашим истраживањима, оно што је алармантно јесте то да се злоупотреба дјеце у сексуалне сврхе тешко препознаје као облик злостављања и насиља због одређене културолошке неосвијештености. Наиме, злоупотреба фотографија се не препознаје као кривично дјело. Што значи да је низак степен свијести о заштити дјеце један од најзначајнијих разлога за повећање овог облика криминалитета. Да би радили на сузбијању овог облика криминалитета потребно је пооштрити законе”, рекла је Станчић за БУКУ.

Додала је да је неопходно полицију, суд и тужилаштво едуковати о томе на који начин се врши злоупотреба дјеце у сексуалне сврхе путем интернета, јер се у досадашњем раду увјерила да ове инстанце неријетко и не знају на које се све начине једна безазлена фотографија може злоупотребити од стране педофила.

КАКО ПРЕПОЗНАТИ ПОЧИНИТЕЉА И ЖРТВУ

Психологиња је објаснила да је јако тешко препознати особу којој је у фокусу сексуално искориштавање дјеце, јер то није особа која би се, по стереотипима који владају, повезала са криминалом. Каже да су то особе које су потпуно неупадљиве у средини у којој живе, веома су повучене, ријетко се друже са другим људима. Кад се и друже обично су веома пријатни и сусретљиви, а посебно су пријатни према дјеци која се налазе у присуству одраслих, међутим кад су сами у присуству дјеце знају бити веома агресивни  и ауторитативни, што је један од разлога зашто се дјеца боје да пријаве такве особе. Што се тиче контакта са дјецом који се успоставља путем друштвених мрежа, они почињу преко разних цхат роом-ова које дјеца посјећују. Све чешће контакт почиње на некој друштвеној мрежи, па се пребацује на неки цхат роом који је интересантнији дјеци.

“У тим контактима особе склоне сексуалној злоупотреби дјеце испочетка су веома пријатне, разумију проблеме дјеце, увјек су на њиховој страни, а то је све у циљу придобијања повјерења дјеце тако што ће се представљати као њихови ‘најбољи пријатељи’, а кад се постигне такав однос онда почиње манипулација. Узимају се прво безазлене фотографије, па се од дјеце тражи да се фотографишу полуобнажена, наводећи их да све више и више одјеће скидају и то се ради под пријатељским изговором. Након тога, наступају пријетње и заплашивање да дијете о томе не смије никоме причати”, објаснила је Станчић, напомињући да је овдје ријеч о једном од најкомплекснијих видова криминала, а особе које су у њега укључене веома су спретне, добро познају рачунарске системе, говоре стране језике, а чак их ни одрасли не препознају лако.

Према њеном мишљењу, родитељи и дјеца нису упознати са опасностима које вребају путем интернета, посебно појавом Фацебоока, гдје приватност постаје све јавнија. Она апелује да одрасли не стављају фотографије дјеце на Фацебоок профиле и остале друштвене мреже.

“То се посебно односи на фотографије са љетовања и фотографије које су код нас јако популарне, а ријеч је фотографијама малих беба које су голе и које се купају. Ове фотографије се јако лако злоупотребљавају, у неколико кликова скидају се и брзо се постављају на неки сајт којем је циљ сексуална злоупотреба дјеце. Не заваравајте се уколико је дијете мало, јер злоупотребљавају се фотографије мале дјеце и до пет година живота”, објаснила је она.

Психологиња са којом смо разговарали рекла је да се сва дјеца жртве понашају слично. Повучена су, испрепадана, не друже се много, скривају се и сваки родитељ који се озбиљно бави својим дјететом требао би да обрати пажњу на овакве, и сличне, знакове у промјени понашања.

Маша Мирковић, дипломирана социјална радница и извршна директорица удружења “Нова генерација”, истакла је да је јако важно да дјеца буду упозната са овим проблемом и да се константно ради на њиховој континуираној едукацији, јер малишани све чешће своје слободно вријеме проводе на интернету, а све мање вани у дружењу са својим вршњацима.

“Родитељи треба да разговарају са својом дјецом, да стекну однос пун повјерења и да се сами упознају са овом проблематиком. Када се деси да дијете  подијели са родитељем информацију да је врбовано преко интернета или да је упознало неку особу за коју сматра да је сумњива, сваки родитељ то треба да схвати озбиљно и да  испита ситуацију, да од дјетета добије додатне информације и види о чему се ради. Битна је и контрола времена које дијете проводи  на интернету, као и неки вид контроле страница које дијете посјећује, посебно ако се ради о млађој дјеци која нису у потпуности свјесна опасности у којој могу да се нађу”, објаснила је Мирковић за наш портал.

Додала је да закони у РС за починитеље ових дјела нису довољно строги и да су, нажалост, казне минималне. Често нема ни довољно доказа за кажњавање починиоца, па се деси да он прође и некажњено, а гледајући интересе дјеце, свака казна је премала за уништено дјетињство и због тога је потребно радити на превенцији и едукацији.
 
Важно је да се дјеца информишу и о томе коме могу да пријаве неки од облика врбовања преко интернета. Наравно, прва станица за то су родитељи и школа, а поред њих су Омбудсман за дјецу РС, полиција, центри за социјални рад и невладине организације, као и преко интернет странице www.сигурнодијете.ба.

Изузетно је битно да као друштво заштитимо своју дјецу. Кад је ријеч о овом проблему, стручњаци истичу да се не може говорити о појединачним акцијама, већ суочавање са њим мора да буде систематско и колективно. Под утицајем развоја компјутерске технологије и све сложенијих друштвених мрежа, родитељи су често неспремни да својој дјеци пруже адекватну заштиту, али због тога требају имати увид у оно што дијете ради на друштвеној мрежи, ко су му пријатељи и да са дјететом његују отворен и здрав однос, а законе треба уредити тако да починитељи ових дјела буду најстроже кажњени.

 

Архива БУКЕ, текст је објављен у априлу 2012. године

 

  

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.