Опасности у Јадранском мору: Морски пас није међу њима

У Јадранском мору постоји опасност од ватреног црва, паука жутаца, медузе, морске сасе и јежева.

BUKA portal / 30. јун 2019

 

Сарадник Института за океанографију Перо Угарковић рекао је да је Јадранско море једно од најбезбеднијих за купање, као и да се најчешће повреде догоде при "сусрету" са морским јежом, преноси Индеx.

"Јако битно је да се бодља остави под кожом два-три дана да се створи упални процес око бодље и та ће течност помоћи да бодља сама изађе. Ако покушамо да извадимо на силу, део бодље ће остати под кожом и тада може доћи до неких трајних компликација", рекао је он.

Он наводи да је у последње време у северни Јадран дошла једна нова животиња - ватрени црв, која по свом телу има пуно отровних чекиња које могу да изазову пецкање које траје и неколико сати.

У Институту за биологију мора кажу да се ватрени црв не сме додиривати, али да неки купачи, понесени лепим изгледом црва, ту лекцију науче на много болнији начин.

"Црв је грађен од бројних чланака сиво плавичасте боје који су међусобно одвојени светло жутом линијом. На бочним странама сваког чланка налазе се црвенкасте, разгранате шкрге и беле хитинске чекиње које су веома танке, али чврсте, и на себи носе неуротоксин који приликом контакта с кожом изазива разне иритације које трају и по неколико сати. Пре свега долази до црвенила, свраба, бола, у тежим случајевима утрности и укочености дела тела, дрхтања и поспаности", речено је у Институту.

Од могућих опасности у Јадранском мору живи и паук жутац, ситна риба која живи на пешчаним плажама и има отровну бодљу на леђиима.

"Срећа па се нагази табаном, где је кожа задебљана, и никад нема озбиљнијих проблема. Ако сте ходали по пешчаној плажи и нешто вас је уболо, уроните ногу у врући песак или врућу воду. Температура изнад 40 степени ће неутрализовати отров", рекао је Угарковић.

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.