ОПИСУЈЕ ДАНАШЊЕ ВРИЈЕМЕ Албер Ками: Праведници

Запис Албера Камија из дјела Праведници толико личи на данашње стање да га вриједи прочитати и запамтити

BUKA portal / 07. новембар 2019


Многи писци и филозофи су још одавно изрекли мудрости које, чини се, боље описују данашње време него оно у којем су они живели.

Модерно робовласништво, капитализам, ћутање, страх од још горе будућности и стрепња да ћемо остати и без оно мало прихода што имамо, тјерају људе да се покоре и раде шта им се каже, бацајући лично незадовољство у други план.

"Да! Ја сам добро разумио ваш систем! Дали сте им бол, глад и одвојеност да заокупите њихову побуну. Исцрпљујете их, испијате њихове снаге и прождирете њихово вријеме да не би имали ни снаге ни времена за гњев! Они тапкају, будите задовољни... Али ја, који сам поробљен као и они, понижен с њима, ја вам ипак објављујем да сте ништа." 

(Она се смије) "Не смијте се! Не смијте се, будало...Кажем вам, изгубљени сте.Већ сте побијрђени, у крилу ваших најзначајнијих победа, зато што постоји у човјеку - гледајте мене - нека сила коју ви нећете укротити, нека бистра лудост, дјело страха и смјелости, незнана и заувијек побједничка. То је снага која ће се дићи и онда ћете знати да је ваша слава била од дима."

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.